open-navfaktor-logo
search
Turnir na Kipru
Zapaženi rezultati karate reprezentacije BiH na Evropskom prvenstvu u Larnaci
Karate reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je zapažene rezultate na 50. evropskom prvenstvu za kadete, juniore i U21 takmičare, koje je održano od 3. do 5. februara u kiparskoj Larnaci.
09.02.2023. u 12:26
get url
text

Bosnu i Hercegovinu predstavljala su 33 takmičara, koji su sa jednim zlatom, dva srebra i jednom bronzom u konkurenciji 48 zemalja zauzeli 12. mjesto u ukupnom plasmanu.

Najbolje rezultate ostvarili su Nejra Sipović sa zlatnom medaljom u konkureniji borbe U21 do 55 kilograma, Anes Bostandžić koji je osvojio srebro u borbama U21 preko 84 kilograma, Ali Arnautović sa srebrom u borbama za kadete do 57 kg i Marina Kurteš koja je osvojila bronzu u konkurenicji juniorki do 61 kg.

VEZANI TEKST - Nejra Sipović omladinska prvakinja Evrope!

Nejra Sipović je osvojila najsjajnije odličje za BiH, a na tom putu savladala je protivnice iz Azerbejdžana, Španije, Grčke i Njemačke, dok je u finalu savladala takmičarku iz Ukrajine rezultatom 6:3.

- Put do medalje nije bio lak. Imala sam pet teških mečeva. Neizmjerno sam ponosna na zlatnu medalju jer znam koliko sam se trudila i radila za ovaj rezultat – izjavila je Sipović na konferenciji za medije.

Zapažene rezultate imali su i Mahir Džuho koji je bio 5. u konkurenicji U21 do 84 kg, Omar Halilović koji je bio sedmi u borbama za juniore preko 76 kg, Kaja Topić koja je bila sedma u borbama za kadetkinje preko 61 kg, dok je Tarik Salkić bio deveti u borbama za juniore do 68 kg.

Potpredsjednik Karate saveza BiH Denis Muhović kazao je da rezultati selekcije BiH nisu slučajni, jer se u karate sportu u BiH radi kvalitetno i sistematski.

- S kvalitetnim programom koji su selektori predložili Upravnom odboru odrađene su dobre pripreme i kontrolna takmičenja, a sve je rezultiralo 12. mjestom na ovom Evropskom prvenstvu. Rezultati koje su naši takmičari ostvarili su potvrda da budućnost karatea u BiH nije upitna – kazao je Muhović.

Dodaje da bh. karatiste očekuje seniorsko Evropsko prvenstvo u martu i Evropske olimpijske igre u maju.

Takmičare su na EP-u predvodili selektori Lejla Ferhatbegović – Dizdarević, Armin Topalović, Adnan Arnautović, Boris Jeličić, Goran Đekić i Edhem Halilović. Vođa delegacije bio je Admir Zukan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.