open-navfaktor-logo
search
Moguć i generalni štrajk
Zaposleni u institucijama BiH najavili protest, Tegeltija zakazao sastanak: Naše plaće do 760 KM, a zastupnicima i 6.000 KM
Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine za sutra su najavili dvosatno mirno okupljanje i protest koji bi kasnije, ukoliko ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima, mogao prerasti u generalni štrajk.
16.03.2021. u 14:54
get url
text

Nezadovoljni su jer još nije usvojen budžet BiH za ovu godinu kojim bi bilo predviđeno vraćanje osnovice za obračun plaća na 535,5 KM, u odnosu na aktuelnu od 475,69 KM.

No da li će sutra i doći do mirnog okupljanja, ovisit će i od današnjeg sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, na koji su predstavnici Sindikata, nakon najave protesta, pozvani. Sastanak je zakazan za 16.30 sati.

Lejla Čopelj, predsjednica Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u institucijama BiH, kazala je za Faktor da devet godina traže vraćanje osnovice na staro, kao i da su iz Vijeća ministara potpisali da će to učiniti do 2014. godine, što se nikada nije desilo.

VEZANI TEKST - Nacrt budžeta BiH "na popravci": Bevanda našao novac za borbu protiv pandemije

- Mi ćemo istrajati u zahtjevu pa ćemo vidjeti gdje će nas ta borba odvesti. Mi insistiramo na korigovanoj osnovici za sve zaposlene, koja bi isključila funkcionere. Govorimo o najugroženijoj kategoriji zaposlenih čija primanja ne prelaze 760 KM. Oko 60 posto zaposlenih ima plaću od 475 KM do 760 KM. A zastupnici imaju mjesečni paušal od 750 KM. Visokoobrazovani državni službenici imaju plaću od 990 KM. Zastupnici imaju paušal na plaću od 4.500 KM i kada se saberu sve ostale naknade, mjesečno imaju 6.000 KM – naglasila je Čopelj.

Veliko je pitanje da li će današnji sastanak polučiti ikakav dogovor.

Naime, prošle sedmice je Predsjedništvo BiH vratilo Vijeću ministara Nacrt budžeta institucija BiH za 2021. godinu kako bi u roku od sedam dana sačinilo novi. Sporno je što nije predviđena stavka koja se odnosi na borbu protiv pandemije koronavirusa. Također, stav Predsjedništva je bio da ne treba vraćati osnovicu za obračun plaća na nivo iz 2012. godine, za šta je nacrtom budžeta bio planiran novac.

Nakon sjednice Predsjedništva je rečeno i da Vijeće ministara treba podići plaće policajaca i vojnika, a smanjiti plate funkcionera, te da ih je Tegeltija informisao da su u toku pregovori sa sindikatima, te da pripremaju takvo rješenje.

Čopelj je istakla da nikakvi pregovori nisu u toku.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH su za naš portal jučer odgovorili da će će u korigovanom nacrtu budžeta biti stavka koja se tiče borbe protiv pandemije, a novac će ići upravo "na teret bruto plata i naknada".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.