open-navfaktor-logo
search
Migrantska kriza
Zasjedala Operativna grupa: Ponovno otvaranje centra "Bira" može dovesti do protesta
Članovi Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu (USK) nakon današnjeg sastanka potvrdili su da su iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine stigle instrukcije za ponovno privremeno otvaranje Migracionog centra "Bira" u središtu Bihaća.
22.12.2020. u 14:09
get url
text

Rečeno je kako je Službi za poslove sa strancima instruirana organizacija privremenog izmještanja migranata i izbjeglica trenutno smještenih u kampu na lokalitetu Lipa, u nedavno zatvoreni Migracioni centar "Bira", a Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona osiguravanje javnog reda i mira prilikom odvijanja tog procesa.

- Pozdravljamo odluku o proglašenju kampa 'Lipa' zvaničnim migracionim centrom, šteta što nije donesena u vrijeme kada se ovaj kamp mogao prilagoditi i zimskim uslovima. Ne slažemo se sa ponovnim otvaranjem centra 'Bira', odnosno privremenim izmještanjem korisnika usluga kampa na lokalitetu Lipa u središte Bihaća. Već smo jednom prevareni na ovakav način, pa je grad bio doslovno pregažen dvije godine. Također, ovaj put su zaobiđene sve uobičajene procedure i regulative prilikom ovakvog postupanja, a tu prvenstveno mislim na saglasnost Grada Bihaća, Skupštinu USK, te procjenu sigurnosne, te zdravstveno-epidemiološke situacije - kazao je kantonalni premijer Mustafa Ružnić.

Privremenom izmještanju migranata u Biru, do okončanja radova u kampu na lokalitetu Lipa, najoštrije se protive predstavnici gradske vlasti.

- Pokušaj okrivljavanja građana Bihaća i USK za situaciju na Lipi je zamjena teza. Da je predloženo izmještanje ovih ljudi u bilo koji drugi dio Bosne i Hercegovine, do toga ne bi došlo ni pod koju cijenu. Zamislite da od aprila na lokalitetu Lipa nije priključena voda i struja, pa šta mislite onda koliko će sada trebati za osposobljavanje kampa. U ovim današnjim instrukcijama čak nema ni roka, nego se navodi do okončanja građevinskih radova. Ovo su paušalne odluke i za nas su potpuno neprihvatljive. Dosta je igranja sa građanima Bihaća - kazao je Edin Moranjkić iz Gradske uprave Bihać.

Operativna grupa izrazila je negodovanje ovakvim postupanjem Vijeća ministara, kojim nije ispoštovan zaključak sa 15. sjednice Predsjedništva BiH o izmještanju migranata izvan naseljenih i urbanih sredina , niti zaključci Gradskog vijeća Grada Bihaća i Skupštine USK kojima se traži gašenje kampa "Bira" u Bihaću i kampa "Miral" u Velikoj Kladuši, uprkos tome što su Grad Bihać i institucije USK prethodno  dali puni doprinos pronalaženju nove lokacije u državnoj svojini, koja je, u aprilu, stavljena u  funkciju u naselju Lipa kod Bihaća.

Kako je saopćeno iz Vlade USK, s obzirom na to da su vlasti Unsko-sanskog kantona ispunile sve zahtjeve stavljene pred njih unazad tri godine, od EU i institucija države, Operativna grupa izražava negodovanje zbog dovođenja vlasti Unsko-sanskog kantona i Gradske uprave u Bihaću u situaciju da se zahtijeva ponovno otvaranje prihvatnog centra "Bira", smještenog u urbanom dijelu grada, u naseljenom području, neposredno u blizini centra Bihaća, i to bez preciziranja roka na koji period se migranti smještaju ponovo u naseljeno područje bez saglasnosti lokalne zajednice kao i Skupštine Unsko-sanskog kantona koja je donijela zaključke o zatvaranju kampova "Bira" i "Miral", stav je članova Operativne grupe.

Operativna grupa donijela je i određene zaključke.

Zatražili su hitno sazivanje vanredne sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona i Gradskog vijeća Bihaća, odnosno njihovo očitovanje i zaključke o ovom pitanju. Ograđuju se od odgovornosti za humanitarnu situaciju u kampu Lipa kod Bihaća, s obzirom da je propušteno pravovremeno djelovanje nadležnih institucija za uzimljavanje ovog kampa koje se čeka od aprila 2020. godine. Smatraju da će jednostrane odluke Ministarstva sigurnosti o ponovnom otvaranju kampa Bira u naseljenom području grada Bihaća izazvati usložnjavanje sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke situacije te upozoravaju na moguća protestna okupljanja građana na ovom području. Traže hitno uspostavljanje koordinacije svih nadležnih institucija , definisanje i potpisivanje memoranduma o saradnji kojim se uređuju načini saradnje i pružanja međusobne pomoći s ciljem uspostavljanja centra "Lipa" i svake aktivnosti od dana uspostavljanja centra Lipa, saopćila je Vlada USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.