open-navfaktor-logo
search
Ispravne procedure
Zasjedao štab u BPK: Virus nije ušao u bolnicu u Goraždu, radi se o širenju panike
Vezano za paniku koja se pojavila na društvenim mrežama s akcentom na informaciju da je virus ušao u prostorije Kantonalne bolnice Goražde, Kantonalni štab civilne zaštite održao je jutros sjednicu, na kojoj je zatražen detaljan izvještaj Kantonalne bolnice Goražde i JU Dom zdravlja Isak Samokovlija Goražde, saopćeno je iz Vlade BPK.  
23.03.2020. u 20:14
get url
text

- Putem linka stupili smo u kontakt sa stručnjacima iz Federalnog ministarstva zdravstva kojim smo prezentovali izvještaj o procedurama i postupcima prijema pacijentice za koju se osnovano sumnjalo da je zaražena korona virusom, a što je kasnije i potvrđeno, te zatražili njihovo mišljenje, na osnovu kojih su oni ustanovili da su sve procedure bile ispravne. Želimo da napomenemo, da je pacijentica i ranije imala određene zdravstvene probleme te pripadala rizičnoj grupi i smještena je u jednu posebno izolovanu prostoriju, koja je u sklopu Kantonalne bolnice i Doma zdravlja, ali je potpuno izolovana po svim procedurama. Konstatovano je da dio predviđenog dijela za izolatorij, dio objekta nekadašnje hitne službe adekvatan, ali da se ne možemo osloniti na ovu opciju iz razloga što nema kapacitet za smještaj veći broj kreveta, a može se desiti da imamo više slučajeva koji bi se trebali hospitalizirati - saopćeno je iz Vlade BPK.

Dodaje se da su ostale naredbe Kantonalnog štaba civilne zaštite su i dalje na snazi, a najveći problem s kojim se trenutno suočavaju u BPK je širenje panike putem društvenih mreža, pogotovo od ljudi koji su nekompetentni ili zlonamjerni. U tom smislu, donesen je zaključak da će sve informacije koje će Kantonalni štab civilne zaštite upućivati ići preko službene stranice Vlade BPK Goražde, te se mole građani da isključivo prate informacije sa ove stranice koje su relevantne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.