open-navfaktor-logo
search
Tradicionalna slastica
Zasladite se: Kadaif sa orasima za iftarsku ili bajramsku trpezu
Agda mora biti gusta i to je od ključne važnosti za uspješno napravljen kadif
01.06.2019. u 16:43
get url
text

Kadaif je odličan za iftar ili za bajramsku trpezu, a mi vam donosimo recept kako da napravite ovaj tradicionalni bosanski kolač.

Sastojci

– 1 vrećica rezanaca za kadif

– 200g maslaca

– 5 kašika ulja

– 400-500g oraha

za agdu

– 1kg šećera

– 3 kriške limuna

– voda

Priprema

Maslac i ulje staviti u šerpicu i na vrućoj ringli zagrijati da se maslac rastopi i držati ga tako na vrućem šporetu. Orahe krupno samljeti. Pola kadaifa istresti u tepsiju i fino ga rasporediti da se ne lomi puno. Vruć maslac, otprilike jednu trećinu, kašikom lagano preliti po kadaifu pa ravnomjerno rasporediti orahe. Ostatak kadifa raširiti po orasima i lagano rukama pritisnuti. Preliti sa ostatkom maslaca i ulja.

Rernu upaliti na 170 na vruć zrak i kadaif se peče otprilike jedan sat. Gotov je sa pečenjem kada se tako ispeče da se odvoji od rubova tepsije.

Čim kadaif stavite u rernu pristaviiti agdu. Agda mora biti gusta i to je od ključne važnosti za uspješno napravljen kadif. U šerpu istresti šećer i vode toliko da se šećer potopi i jedan prst iznad. Dodati i limun. Kada agda proključa smanjiti vatru i kuhati je još 15 minuta. Nakon toga isključiti ringlu i skinuti šerpu.

Kada je kadaif ispečen izvaditi ga iz rerne i ostaviti da se malo ohladi, otprilike 10 minuta. Agda je još topla i kutlačom za supu polako zaljevati kadaif. Agdu opet vratiti na ringlu i neka se kuha još tri minute pa je opet skloniti sa vatre i tako vrelom zaliti kadaif. Opet tri kutlače i vrlo tanak mlaz. Agda ponovo na ringlu i da kuha još dvije minute. Sada neka se malo ohladi prije nego što je zalijete po kadaifu. Ostaviti kadaif da se ohladi na sobnoj temperaturi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.