open-navfaktor-logo
search
Halilović i Veseli
Zaštićeni svjedok: Dječaka Slobodana ubio je Edo Osmanović, Elfeta nije ni bila u selu
Svjedok je rekao i da Elfeta nije bila u selu kada je dječak ubijen i da je nije viđao četiri, pet dana prije tog događaja. Za optužbu da je ona ubila dijete, kaže, saznao je iz medija
16.10.2018. u 14:54
get url
text

Pred Sudom BiH danas je svjedok odbrane Elfete Veseli, koji je svjedočio videolinkom iz Francuske,  kazao kako su  izvjesni Edin Osmanović i krupniji crni čovjek s brkovima ubijenog dječaka Slobodana Stojanovića u Bajrićima proveli prema Žijepciu, rte da se nakon toga čuo jedan pucanj.

Ovaj svjedok dobio je mjere zaštite, a svjedočio je na okolnosti svog boravka u mjestu Bajrići tokom juna i jula 1992. godine. Ispričao je da je došao u Bajriće da vidi šta mu je s roditeljima te bratom i sestrom, te da se tu zadržao određeni period.

Tu je prvi put vidio Elfetu Veseli, za koju je kazao da nije bila u uniformi, nego u civilnoj opremi. Govoreći o spornom događaju kazao je da se prepao, te da mu je bilo čudno da je ispaljen samo jedan metak. Kazao je da se taj događaj odigrao na oko 60 metara udaljenosti od njega.

On je naveo da su se Osmanović i izvjesni brko vratili bez dječaka i da je Osmanović rekao: "Jesi li vidio kako sam ga sredio?", a brko odgovorio "Nema veze, jedan Srbin manje".

- Nisam nikom prijavio, bojao sam se. Edin Edo Osmanović važio je za problematičnog tipa. Oni su pušili travu, pili neke lijekove. Tu grupu su zvali "Dizelaši". U tom periodu nije bilo vojnih formacija – kazao je zaštićeni svjedok O3.

Svjedok je objasnio da je Osmanovića, za kojeg ne zna da li je živ, površno poznavao, a da brku nije znao, te da se bojao da nekoga pita ko su oni uopće.

Rekao je i da Elfeta nije bila u selu kada je dječak ubijen i da je nije viđao četiri, pet dana prije tog događaja.

Za optužbu da je ona ubila dijete, kaže, saznao je iz medija.

Svjedok je rekao i da je na ove okolnosti davao iskaz prije godinu u Francuskoj.

Za ubistvo 12-godišnjeg Slobodana Stojanovića, zajedno sa Elfetom Veseli, sudi se i Sakibu Haliloviću.

Kako stoji u optužnici, sada preciziranoj, Halilović je bio komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica, i u zaseoku Bajrići je u ljeto 1992. promatrao ubistvo 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića. Njega je, prema izmijenjenoj optužnici pucnjem iz neposredne blizine ubila Veseli. U ranijoj optužnici bila je optužena za svirepo klanje dječaka, sa detaljnim opisom egzekucije.

Odranije je slučaj obavijen kontraverzama, jer je optužnica potvrđena bez obdukcionog nalaza, a kojeg je na Sud donio lično vještak doktor Zoran Stanković, koji je radio obdukciju ubijenog dječaka Slobodana Stojanovića.

Predsjedavajući Vijeća Darko Samardžić tada je pitao tužioca Miroslava Janjića kako je podigao optužnicu? Još je interesantnije pitanje kako je onda i potvrđena optužnica bez ključnog dokaza.

Stanković je u svom nalazu iznio da je ubijeni dvanaestogodišnji dječak imao prostrijelnu ranu na glavi, koja je najvjerojatnije uzrok smrti.

Suđenje će biti nastavljeno 12. novembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.