open-navfaktor-logo
search
Pitanje odgovornosti
Zašto EU parlamentarci traže provjeru veza Dodika i Varhelyija?
Opreznost u pristupu Bosni i Hercegovini od evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija, traži grupa zastupnika Evropskog parlamenta.
14.01.2022. u 13:57
get url
text

Razlog da ga na to podsjete pronašli su u odnosima koje ima s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH i liderom vodeće partije u entitetu Republika Srpska SNSD-om. 

VEZANI TEKST - Trideset europarlamentaraca traži istragu protiv Varhelyija zbog pomaganja Dodiku

Provjera tih odnosa značajna je za očuvanje kredibiliteta EU-a na Zapadnom Balkanu, a Thijs Reuten, jedan od potpisnika pisma koje je upućeno na adresu predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, podsjeća da je to i Varhelyijev zadatak.

- Gospodin Varhelyi bi trebao promicati evropske vrijednosti i služiti interesima EU-a i interesima bosanskog naroda koji se želi uskladiti i reformirati prema stabilnoj i prosperitetnoj demokraciji pod vladavinom prava - navodi Reuten, eurozastupnik iz Nizozemske, predstavnik Progresivnog saveza i demokrata, u izjavi za RSE. 

- Stoga očekujem od gospodina Varhelyija da bude posebno oprezan kada je u pitanju izbjegavanje bilo kakvog (novog) nagovještaja favoriziranja Vučićeve Srbije, Dodikove politike ili bilo kojeg drugog Orbanovog interesa na Zapadnom Balkanu - kazao je Reuten, jedan od potpisnika pisma, za rubriku Zašto? RSE.

Sličnog stava je i Nathalie Loiseau, europarlamentarka iz Francuske i predstavnica stranke Obnovimo Evropu.

Loiseau se osvrnula na navode o dokumentima koji su procurjeli, a koji pokreću pitanja o kontaktima koje je komesar Varhelyi imao s Dodikom.

- Kao zastupnici u Evropskom parlamentu, naša je uloga kontrolirati kako Evropska komisija radi i dobiti odgovarajuće informacije u tom pogledu - kazala je Loiseau, također potpisnica pisma.

Povod za ovo pismo, parlamentarci su našli u navodnim dokumentima koje je potpisao šef delegacije EU-a u BiH Johan Sattler, a u kojem on sugerira da je komesar Varhelyi otvoreno dogovarao s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH "potencijalno razbijanje BiH". U pismu se posebno naglašava uloga komesara EU-a u potezima u vezi s najavljenim povlačenjem nadležnosti iz državnih institucija.

Katalin Cseh, zastupnica u parlamentu i predstavnica stranke Momentum iz Mađarske, kaže za RSE da su pismo potpisali "posebno zabrinuti zbog procurjelog dokumenta koji je potpisao Sattler, a koji ukazuje da je povjerenik Varhelyi "pristao" na dinamiku jednostranog povlačenja entiteta bosanskih Srba iz državnog statusa". 

- Istragom treba utvrditi i razjasniti da povjerenik nije dao prešutni pristanak na secesionistički program čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika. To bi bilo protivno službenoj politici EU-a, koji je čvrsto opredijeljen za Dejtonski mirovni sporazum i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine - kaže Cseh.

Zastupnica iz Francuske smatra da EU mora biti prisutniji i aktivniji u BiH.

Ona je na svome Twitter profilu podijelila pismo i napisala:

- Dok se srpski ultranacionalisti igraju vatrom, uz podršku Viktora Orbana, želimo biti sigurni da Evropska unija igra svoju punu ulogu - i nikakvu drugu.

 - Moraju biti više uključeni u ono što se dešava uopće na Zapadnom Balkanu, i BiH posebno. Zapadni Balkan je dio Evrope geografski, historijski i kulturološki. Ne smijemo zatvarati oči pred onim što se dešava u regiji - kaže za RSE Loiseau.

Evropska komisija potvrdila je da je dobila pismo 30 zastupnika koji dovode u pitanje ulogu evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija u krizi u BiH.

VEZANI TEKST - Otkriven Sattlerov izvještaj: Dodik s Varhelyijem dogovorio sjednicu NSRS-a o prijenosu nadležnosti

- Naravno, mi ćemo kao i uvijek odgovoriti na pismo evropskih zastupnika i ostavit ćemo reakciju na pitanje koje su poslanici postavili za naš odgovor - izjavio je novinarima Eric Mammer, glasnogovornik predsjednice EK Ursule von der Leyen kojoj je upućeno pismo.

Mammer nije komentirao navode evropskih zastupnika koji su u pismu izrazili zabrinutost akcijama evropskog komesara i njegove navodne dogovore s Dodikom, u vezi s datumom posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je pokrenut proces jednostranog povlačenja iz državnih institucija.

Upitan da li su akcije Olivera Varhelyija kompatibilne sa stavom EU-a o krizi u BiH, Mamer je spomenuo izjavu evropskog komesara za proširenje nakon njegove posjete BiH u novembru 2021. godine.

- Vjerujem da je i sam komesar nakon posjete BiH dao izuzetno jasnu izjavu o naporima koje vlasti BiH moraju poduzeti da bi krenule svojim evropskim putem. Ove izjave su očigledno u potpunosti u skladu sa stavom EU-a i EK po ovom pitanju - rekao je Mammer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.