open-navfaktor-logo
search
Sarajevski šalteri
Zašto građani moraju popuniti upitnik o koronavirusu da dobiju CIPS-ovu prijavnicu
Desilo se na jednom od sarajevskih šaltera CIPS-a za vađenje ličnih karti i prijavnica.  
01.05.2020. u 10:33
get url
text
Izdavanje dokumenata

- Zatražim od službenika da mi izda prijavnicu o adresi stanovanja, a on mi kaže: "Prvo popunite upitnik o zdrastvenom stanju u vezi pandemije koronavirusa, a onda ću vam izdati dokument koji ste tražili". Kažem, kakve veze ima upitnik sa mojom adresom, a on mi odgovori: "Ne popunite upitnik, nema ni prijavnice" – požalio nam se jedan građanin.

Obratili smo se Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za pojašnjenje ovog slučaja.

- Potpisivanje navedene izjave nije obaveznog karaktera i ne može se uslovljavati, ako ne želite da popunite upitnik, izdavanjem dokumenata. Pomenuta izjava je sačinjena prema uputama nadležnih organa na nivou Kantona Sarajevo u cilju zaštite zdravlja građana, kao i uposlenika ovog ministarstva i sprečavanja daljeg širenja virusa COVID-19 - odgovorili su iz Kabineta ministra MUP-a, Ismira Juske.

U odgovoru iz Kabineta ministra Juske navodi se da se upitnik popunjava prema uputama nadležnih organa na nivou Kantona Sarajevo, a nije rečeno kojih.

 - Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo, takvu naredbu nije izdao i najvjerovatnije se radi o odluci MUP-a - kazala je Nihada Glamoč, komadantica Štaba civilne zaštite KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.