open-navfaktor-logo
search
Pritisak stranaca ili...
Zašto je CZ RS-a promijenila odluku i nastavila saradnju s Ministarstvom sigurnosti BiH?
Iako je 17. marta Republička uprava civilne zaštite bh. entiteta Republika Srpske obavijestila Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine o tromjesečnom prekidu saradnje, zbog kako su tada naveli "drskog i nekorektnog miješanja u unutrašnje stvari RUCZ RS-a", u Banjoj Luci su iznenada promijenili mišljenje.
07.04.2022. u 18:23
get url
text

VEZANI TEKST - Civilna zaštita RS-a ipak nastavlja saradnju s državnim Ministarstvom sigurnosti

Tako je u utorak u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić održao sastanak sa čelnim ljudima entitetskih civilnih zaštita i Brčko Distrikta BiH. Šta se izdešavalo u međuvremenu, da li je eventualni pritisak predstavnika međunarodne zajednice na Banju Luku utjecao na promjenu odluke ili su jednostavno u CZRS-a shvatili da su pretjerali i da su napravili ishitren potez?

Ministar Cikotić je za Faktor kratko kazao kako je saradnja ministarstva i CZRS-a funkcionalna, te da ispituje zašto je bilo došlo do izjava o prekidu kao i da u ovom trenutku ne može više govoriti o tome.

Zanimljivo da na zvaničnoj stranici CZRS-a, kao i njihovoj Facebook stranici, nema informacije o prekjučerašnjem sastanku i nastavku saradnje.

VEZANI TEKST - Novi čin Dodikovog državnog udara: Civilna zaštita RS-a prekinula saradnju sa Ministarstvom sigurnosti BiH

Pokušali smo u CZRS-u saznati više o nagloj promjeni odluke o prekidu saradnje, ali je danas u Banjoj Luci Milan Novitović, v. d. direktora CZRS-a zajedno sa entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem razgovarao sa Lukom Čaušićem, načelnikom Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, i Miodragom Bešovićem (kadar prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta), direktorom Direktorata za zaštitu i spasavanje MUP-a Crne Gore.

Navedeno je da je tema razgovora bila "unapređenje saradnje između službi za vanredna djelovanja sa zemljama u regionu, a pogotovo kad je riječ o jačanju međusobne koordinacije i saradnje u vanrednim situacijama". 

Imaju li u CZRS-u pouzdane informacije o skorašnjim velikim vremenskim neprilikama ili je nešto, mnogo ozbiljnije, u pitanju?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.