open-navfaktor-logo
search
Začin i ukras
Zašto je dobro koristiti peršun?
U tolikoj mjeri smo navikli da se peršun koristi svakodnevno da ne obraćamo pažnju na to da ima značajne nutritivne vrijednosti i ljekovita svojstva
21.06.2019. u 09:25
get url
text

Peršun je jedan od najpopularnijih začina u svijetu, koji se može pronaći skoro u svakom supermarketu tokom cijele godine, ali se veoma jednostavno može uzgojiti na vlastitom prozoru ili balkonu.

Ima specifičan i osvježavajući okus, te zanimljiv izgled listova zbog čega je tražen i kao začin i kao ukras za jela.

U tolikoj mjeri smo navikli da se peršun koristi svakodnevno da ne obraćamo pažnju na to da ima značajne nutritivne vrijednosti i ljekovita svojstva. Grančica peršuna je više od ukrasa na tanjiru, on sadrži prirodna eatrična ulja i flavonide. Odličan je izvor vitamina C, A i K.

Bolje je koristiti svježi umjesto suhog peršuna, ali u svakom slučaju pokušajte pronaći onaj organski uzgojen. Kada ga kupujete svježeg birajte onaj sa lišćem tamno-zelene boje. Izbjegavajte peršun koji ima uvehle i žućkaste listove. Višak kupljenog peršuna isjeckajte i ostavite u kesicama u zamrzivač ili ga tako isjeckanog osušite i ostavite u staklenu teglicu.

On se može dodavati skoro svim jelima, supama i salatama.

Kada se govori o zdravim svojstvima, peršun je poznat kao biljka koja podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma, tako da je veoma korisan za zdravlje bubrega i svih mokraćnih puteva. Korjen peršuna deluje kao diuretik.

Tradicionalna medicina čaj od peršuna preporučuje kod artritisa, gihta, bubrežnih problema, za pročišćavanje mokraćnih puteva, te za liječenje gastritisa.

Osim što podstiče izlučivanje tečnosti, podstiče izlučivanje soli u organizmu pa utiče na smanjenje krvnog pritiska. Iz sličnih razloga može pomoći u borbi protiv gojaznosti. Zatim, povećava elastičnost krvnih sudova što umanjuje rizik od nastanka uobičajenih kardiovaskularnih bolesti. Listovi peršuna su odličan izvor C vitamina pa je dobro jesti ih i svježe.

Predaje kažu da su stari Rimljani peršun davali gladijatorima prije borbe jer su vjerovali da oav biljka daje snagu, ubrzava reflekse i izoštrava mentalne sposobnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.