VEZANI TEKST - Federalna fitosanitarna inspekcija: Zabranjen uvoz 23 tone krompira iz Poljske

Zašto je cijena jedne od osnovnih namirnica i dalje visoka, zašto čak prijeti nestašica ovog povrća koji se tradicionalno u velikim količinama proizvodi u BiH?

- Razlog je jednostavan, mladi krompir koji se proizveo ovog proljeća u našoj državi, prije svega mislim na Hercegovinu, u najvećoj mjeri se izvozi. Proizvođači se opredjeljuju prije svega za Hrvatsku jer tamo mogu dobiti bolju cijenu.

Tako je poznati, kvalitetni mladi krompir iz Ljubuškog lakše pronaći u Hrvatskoj nego u BiH. Prijeti nam nestašica domaćeg krompira što je apsurdno. S druge strane, nabavlja se nekvalitetni krompir iz Afrike, Azije... - objašnjava za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH. 

VEZANI TEKST - Gdje će krompir koštati 2 KM, pa nisu banane!

Koliko je važna domaća proizvodnja i koliko ona može regulisati stanje na tržištu, najbolje se može vidjeti kada su u pitanju jagode. Tek kada su se pojavile, s prvim danima proljeća, koštale su 12-14 KM po kilogramu. No domaća proizvodnja, prije svega ona u Čeliću, utjecala je da cijene padnu i za 50 posto, pa se sada kilogram domaćih, kvalitetnih jagoda može kupiti za pet do sedam KM.  

- Mora se zaštititi domaća proizvodnja, to je najbitnija stavka koje bi se trebala držati vlast. Međutim, kod nas je akcenat na uvozu i izvozu, ne postoji nikakva strategija. Uvozi nekvalitetno i skupo, izvozi kvalitetno, to je recept za brzu zaradu. Sve se svodi na namjeru da se sahrani domaće tržište.

Evo, državni ministar Staša Košarac hvali se predstojećim izvozom mesa, a znamo da ga nemamo dovoljno. Gdje je tu logika i javni interes - pita se Bićo.