open-navfaktor-logo
search
Više nema ni obećanja
Zašto još nije otvorena garaža u Kolodvorskoj; Pleše: Sve to se pretvorilo u neku sivu zonu
Izgradnja garaže kod sarajevske Hitne pomoći počela je u ljeto 2020. i prvobitno je trebala biti završena još u novembru 2020. godine, a sapunica oko otvaranja garaže još traje i ne zna se kada će se otvoriti.
04.06.2023. u 19:00
get url
text

{$galerijaFotografija}

Zapisnik o preuzimanju podzemne garaže G3 u ulici Kolodvorska potpisali su svi realizatori projekta. Ranije je preuzeta dokumentacija od komisije Općine Novo Sarajevo, te je sačinjeno nekoliko izvještaja o obilasku i pregledu ove garaže. Prema sporazumu, upravljanje navedenom garažom preuzima JP ONSA čiji je osnivač Općina Novo Sarajevo.

U Općini Novo Sarajevo izgleda da su se odlučili na šutnju o ovom projektu i ignorisanje neugodnih pitanja novinara, tim prije što nisu održali ni jedno od niza javno izrečenih obećanja o otvorenju garaže.

O otvorenju garaže za Faktor je jedini progovorio Robert Pleše, predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo.

- Garaža nije u potpunosti završena jer Zavod za izgradnju KS nije ugradio u garaži naplatni sistem. Pošto je općinsko preduzeće ONSA preuzelo obavezu za upravljanje garažom, mora se raspisati tender za nabavku rampe, a to dugo traje. Ali da bi se konačno otvorila garaža, razmišlja se da se oprema za naplatni sistem iznajmi, a kada se izvrši javna nabavka, onda bi se postavila nova oprema za naplatu korištenja garaže – pojašnjava Pleše.

Iako je izvršen tehnički prijem garaže, već su se pokazali neki propusti u izgradnji, što je potvrdio i Pleše.

- Općinske službe prije otvaranja garaže tražit će od izvođača radova da se sve sanira. Teško je sve ovo urediti jer tu je Kanton Sarajevo sve radio i plaćao, a Općina je samo ustupila zemljište. Bio je problem ko će preuzeti održavanje garaže i prvoobitno je trebao to preuzeti KJKP Rad, pa je Ministarstvo saobraćaja održavanje prebacilo na općinsko preduzeće ONSA. Nažalost, sve ovo predugo traje i teško je izvagati ko je tu sve kriv i koliko – kaže Pleše.

Zbog trogodišnje izgradnje garaže u Kolodvorskoj ulici imaju svi problema.

- Na ovoj lokaciji svi imaju problema, od Hitne pomoći čija vozila se teško probijaju do svoje zgrade, kao i vozila građana koji dovoze svoje bolesne. U problemu su i komišije koji stanuju u blizini garaže. Ljudima smeta i koliko znam privatni parking koji se nalazi uz ogromnu zgradu koja je izgrađena i zaustavila je provjetravanje u ovom dijelu općine zbog svoje visine. Tako da se sve oko garaže pretvorilo u neku sivu zonu i nadam se da će do kraja juna garaža biti puštena u rad. Razgovarao sam sa Upravom ONSA-e i rekli su mi da su u velikim problemima jer još se vrše istražne radnje sa finansijskom pronevjerom bivšeg direktora ovog preduzeća. Predsjednik Skupštine ONSA dao je ostavku, pa je proteklo mnogo vremena dok se nije imenovao v. d. predsjednika Skupštine ONSA – kaže predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo

Izgradnja podzemne garaže zajednički je projekat Vlade KS i Općine Novo Sarajevo. Projekat je započet prije tri godine za vrijeme mandata Nedžada Koldže kao načelnika Općine Novo Sarajevo i Marija Nenadića, tadašnjeg premijera KS. Vrijednost ove garaže iznosila je oko šest miliona maraka, od čega je 4,3 miliona kao investitor izdvojio KS, a Općina je dodijelila zemljište u vrijednosti 1,5 miliona maraka. Zbog kašnjenja poskupjela je izgradnja garaže, a niko ne zna koliko.

Garaža na Socijalnom, oštećenja, 01.06.2023.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.