open-navfaktor-logo
search
Ugroženi
Zašto Kina traži magarce po svijetu
Kako se veća platežna moć u Kini odrazila na magarce
09.09.2019. u 09:46
get url
text

Eđao je omiljena stvar u Kini koja se pravi od magareće kože, a Kinezi vjeuju da poboljšava cirkulaciju, usporava starenje i poboljšava libido.

Tako su magarci sve veću platežnu moć u Kini osjetili na svojoj koži, jer se njihov broj prepolovio u zadnjih 25 godina. Velika potražnja za magarcima u Kini dovela je do toga da se njihova cijena u Turkmenistanu učetverostručila, a uveliko je porasla i u Africi.

Njihova uloga u transportu poljoprivrednih proizvoda je veoma značajna u pojedinim zemljama, pa je smanjenje broja magaraca u srednjoj Aziji i Africi donijelo značajne probleme u lancu trgovine.

Tako su, naprimjer, Burkina Faso i Niger zakonski zabranili izvoz magaraca u Kinu. A pojavilo se i crno tržište magarećih koža.

Mnogi sada ukazuju na to da su živi magarci daleko korisniji i potrebniji nego mrtvi magarci, te pozivaju vlasnike da vode računa o njihovom zdravlju. Ujedno, upozoravaju da se magarci ne razmnožavaju tako brzo, te bi njihovo masovno ubijanje lako moglo dovesti do nestanka ovih životinja na određenim područjima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.