open-navfaktor-logo
search
Sjednica NSRS-a
Zašto Milorad Dodik ne želi Frontex na granici BiH
Posebna sjednica Narodne skupštine bh. eniteta Republika Srpska, sazvana na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, zakazana za danas u 17 sati, imat će dvije tačke dnevnog reda.
26.02.2020. u 14:58
get url
text

I dok će rasprava o Dodikovom protivljenju dolasku predsjednika Crne Gore vjerovatno trajati dugo i vjerovatno izazvati varnice između zastupnika pozicije i opozicije, u RS-u su jednoglasno protiv raspoređivanja pripadnika Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) na granicu BiH.

Prošle sedmice na sjednici Predsjedništva BiH predsjedavajući Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović glasali su za, a Dodik protiv Odluke o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU-a o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu.

Dodik je tom prilikom iskoristio pravo koje mu omogućava Ustav BiH i Odluku je proglasio destruktivnom po vitalni entitetski interes. Ako NSRS potvrdi njegov stav, odluka Predsjedništva BiH neće stupiti na snagu.

Bosna i Hercegovina parafirala je Sporazum sa Frontexom krajem 2018. godine. No, potrebno je da se sporazum i zvanično potpiše, kako bi snage ove evropske Agencije pomogle domaćim agencijama da osiguraju granice i bore se sa ilegalnim migracijama.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH, u čijoj je nadležnosti ovaj segment, smatraju da bi to bio pozitivan korak kada je u pitanju migrantska kriza.

- Sporazum se trenutno nalazi u Predsjedništvu BiH gdje se očekuje da ga ova institucija razmatra i donese konačnu odluku. Korištenje dodatne Frontexove opreme i djelovanje njihovih policajaca na teritoriji BiH, smatram da bi unaprijedilo sva pitanja oko migrantske krize – rekao je za Radio Slobodna Evropa Ermin Pešto, pomoćnik ministra za graničnu sigurnost BiH.

Dodik se i prošle godine usprotivio da se na istočnoj granici zemlje, prema Srbiji, rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH i Frontexa.

- Ja sam to odbio. Tu odluku neće moći donijeti. Oružane snage nemaju tu nadležnost - rekao je Dodik.

Pojasnio je da se kao član Predsjedništva BiH ne može saglasiti s time da se vojska raspoređuje na granici sa Srbijom i Crnom Gorom. Pojasnio je i da je odbio angažiranje Frontexa navodeći da ne želi od Bosne i Hercegovine stvoriti veliki migracijski centar.

- Nisam prihvatio ni uvođenje Frontexa. To bi bila jedna mazohistička odluka jer bi se migranti zadržavali u BiH - dodao je sredinom prošle godine.

Nakon posljednje sjednice Predsjedništva je izjavio:

- Smatram da je to štetno za Bosnu i Hercegovinu, da imamo još čvršću granicu prema Hrvatskoj, a da iz EU-a u suštini preko Bugarske, preko Rumunije, preko Grčke, migranti dolaze u BiH. Oni ne žele da zaštite granice izlazne iz Bugarske i Grčke, ali bi hermetički zatvorili prema Hrvatskoj, BiH - rekao je Dodik.

Kasnije je objašnjavao:

- Rekao sam Komšiću da treba Frontexu ponuditi da se rasporedi na granici s Crnom Gorom, ali on je rekao da treba na granici s Hrvatskom. No, to bi ostavilo migrantski problem u BiH. Ja ne vjerujem da je to problem samo za Republiku Srpsku ako hermetički zatvorite granicu prema Hrvatskoj za migrante, već i za cijelu BiH. O migrantskoj krizi treba razgovarati s evropskim strukturama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.