open-navfaktor-logo
search
Uobičajena praksa
Zašto ministri BiH iz srpskog naroda kada posjete Srebrenicu zaobilaze Bošnjake?
Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, tokom sedmice posjetio je Srebrenicu.
06.02.2022. u 15:12
get url
text

U tome nema ništa neobično i problematično na prvi pogled. Međutim, u informaciji koju su plasirali mediji navedeno je da se Lučić sastao samo sa načelnikom Općine Srebrenica Mladenom Grujičićem. Sastanka sa političkim predstavnicima Bošnjaka nije bilo.

- Niko od Bošnjaka nije se susreo s državnim ministrom. Potvrdio mi je to i Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika Srebrenice.

Kakvog li apsurda, Lučiću je u opisu posla briga i odnos sa izbjeglicama koje je "zaobišao" u Srebrenici. A kao bilo je riječi o pomoći povratnicima. Ko mu je mogao reći šta nam treba - kaže za Faktor Ćamil Duraković, odbornik u Srebrenici i nekadašnji načelnik ove općine. 

Duraković nije iznenađen ovakvim odnosom.

- Srpski državni službenici misle da trebaju imati odnos samo sa vlastitim narodom. To je zloupotreba funkcija i protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine - ističe Duraković.

VEZANI TEKST - Skandal u režiji Tegeltije, Košarca i Grujičića: Na sastanak u Srebrenici nije bio pozvan niko od Bošnjaka

To se u pravilu dešava, a Faktor je u septembru 2020. godine problematizirao situaciju kada su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, posjetili općinu Srebrenica gdje su se sastali samo sa predstavnicima srpskog naroda.

- Ovo je bila srpska i stranačka posjeta, a došao nam je državni vrh?! Šalje nam se poruka da smo građani drugog reda, da ne možemo ništa očekivati dok je Srbin načelnik Srebrenice. Moraju znati svi, pa i ovi iz Vijeća ministara da i Bošnjaci dijele ovaj prostor, da imamo probleme, imamo i projekte o unapređenju života u Srebrenici o čemu smo htjeli razgovarati s Tegeltijom i Košarcem – kazao nam je tada Fejzić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.