Dobro je znati

Zašto ne bismo trebali piti vodu iz flaše koja je stajala u automobilu

Objavljeno: 12.08.2019. u 17:16

Studije su pokazale da plastične flaše pri zagrijavanju ispuštaju štetnu tvar bisfenol A koja u tijelu oponaša estrogen, uzrokuje hormonalnu neravnotežu, a povezuje se i sa mnogim drugim bolestima, poput pretilosti i dijabetesa

FOTO: ILUSTRACIJA

Toplina može promijeniti sastav napitka ako ga ostavite u plastičnoj flaši, a nju zaboravite u automobilu parkiranom na suncu.

Naime, ako je temperatura zraka 30 stepeni Celzijusa, u automobilu će narasti na 45 stepeni nakon samo pola sata. Međutim, u ljetnim mjesecima temperature dosežu i između 50 i 70 stepeni.

Pri takvim ekstremnim temperaturama nije poželjno ni sjesti u automobil, a kamoli piti napitak iz plastične flaše koja je bila u njemu.

Studije su pokazale da plastične flaše pri zagrijavanju ispuštaju štetnu tvar bisfenol A koja u tijelu oponaša estrogen, uzrokuje hormonalnu neravnotežu, a povezuje se i sa mnogim drugim bolestima, poput pretilosti i dijabetesa.

Na visokim temperaturama plastična ambalaža uzrokuje i ispuštanje metala antimona, koji također može biti štetan za organizam.

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije