open-navfaktor-logo
search
Protest u Banjoj Luci
Zašto pacijenti nemaju lijekove?
Ispred zgrade u kojoj se nalazi uprava Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banja Luci danas su se okupili građani koji su izrazili nezadovoljstvo stanjem u toj zdravstevnoj ustanovi  
12.09.2018. u 13:02
get url
text

Ispred zgrade u kojoj se nalazi uprava Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banja Luci danas se okupilo nekoliko desetina građana koji su izrazili nezadovoljstvo stanjem u toj zdravstevnoj ustanovi, te pitali zašto pacijenti nemaju lijekove, javlja Anadolu Agency (AA).

Radovan Kopanja koji duže vrijeme boluje od imunodeficijencije rekao je da je ovo četvrti put ove godine da se obraća i moli za svoju terapiju. Potreban mu je lijek "oktagam", a prilikom pokušaja da primi terapiju dobijao je obrazloženja da dostavljač kasni sa isporukom.

-Mogu sa shvatim da jedan mjesec kasni, ali ne i da kasni mjesec za mjesecom. Imunitet mi je slab i zavisim od te terapije. Ne mogu da funkcionišem normalno. Pacijentima ostalim poručio bih da se ne boje da javno kažu s kakvim se problemima susreću, znam mnogo pacijenata koji su u istoj situaciji kao i ja, ali se boje - rekao je Kopanja.

Prema njegovim riječima rukovodstvo Univerzitetsko-kliničkog centra "hvali se najsavremenijim kliničkim centrom u regionu, a nema uopšte sredstava".

Igor Kremenović, Radovanov prijtatelj, bivši predsjednik humanitarne organizacije "Budimo ljudi" rekao je da ova organizacija dobija brojne zahtjeve bolnica širom RS-a da im pomognu što je prema njegovim riječima dokaz da se o zdravstvu ne vodi dovoljno računa.

Draško Stanivuković, odbornik PDP-a u Skupštini Grada Banjaluke i aktivisti koji ga podržavaju danas su upozorili da nije u redu da se UKC RS-a reklamira na bilbordima, a da pacijenti ne mogu dobiti terapiju i da u ovoj bolnici nema ni posteljina.

-Pacijenata kao što je Radovan ima na hiljade. Svakodnevno dobijam poruke pacijenata da nema posteljina, radnika da nemaju uplaćeno socijalno i penziono - kazao je Stanivuković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.