open-navfaktor-logo
search
Ostao čisti zrak
Zašto propada omiljeno izletište Veliko Polje na Igmanu
U budžetu Kantona Sarajevo bilo je predviđeno tri miliona maraka za uređenje Velikog Polja, ali to nova Vlada KS nije dozvolila, a uz to općine Hadžići i Trnovo ne ulažu ništa da urede ovo izletište, iako je to njihova nadležnost, kaže Nevres Alispahić
02.06.2019. u 21:44
get url
text
Igman Veliko Polje

Veliko Polje na Igmanu omiljeno je izletište Sarajlija ljeti i zimi. Stručnjaci tvrde da je jedna od najboljih lokacija u Evropi po pitanju kvaliteta zraka.

Ali ovo popularno izletište ništa ne nudi brojnim posjetiocima. Sve što je nekada omogućavalo bar minimum uvjeta za ugodan boravak, kao sadržaji namijenjeni djeci, je propalo.

{$galerijaFotografija}

Ovih dana Veliko Polje tužno izgleda. Nema više skoro ni jedne čitave klupe,  uništena su igrališta za djecu, kao i sportski tereni za rekreaciju.  Na ovom izletištu nema niti jednog ugostiteljskog objekta. 

Hostel Feri je prodan stranim investitorima još 2013. godine, a svake godine obećavaju da će biti obnovljen. Najnovije obećanje je da će biti završen u drugoj polovini 2019. godine jer je rekonstrukcija počela u aprilu 2018. godine.

Nevres Alispahić, direktor ZOI 84, kaže da ovo javno preduzeće održava samo staze za skijanje i nemaju nikakvih nadležnosti da upotpune sadržaje, već je to nadležnost općina Hadžići i Trnovo i Javnog preduzeća Sarajevošume.

- Prethodna Vlada Kantona Sarajevo u budžetu je bila planirala tri miliona maraka za uređenje Velikog Polja. Namjeravali smo proširiti staze, jezero, adrealin park, restoran. Međutim, aktuelna Vlada KS je to izbacila iz budžeta i od svega što sam rekao neće biti ništa. Fudbalski teren koji propada nalazi se na općinskom zemljištu i kada hoću nešto da uradim, načelnik općine mi kaže - ne možete ništa raditi to je naše. A kada se novinari raspituju o Velikom Polju u općinama Hadžići i Trnovo o nadležnostima, oni kažu obratite se ZOI-u, to je njihova nadležnost, što nije tačno - pojašnjava Alispahić.

Direktor ZOI-a ne vjeruje da će i bivši hostel Feri, kojem je nakon privatizacije promjenjeno ime u Ozon3, biti otvoren u drugoj polovini ove godine. Lokacija gdje se nalazi hostel inače pripada općini Hadžići, a obližnji fudbalski teren općini Trnovo. 

 

Igman, Veliko Polje 28.05.2019
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.