Zašto Radivoje iz RS ne može dobiti bubreg u FBiH?

Objavljeno: 26.02.17 u 20:07

Pacijenti iz RS-a, koji čekaju na transplantaciju organa, vrlo teško, skoro pa i nemoguće će dobiti novi organ u Federaciji BiH. Radivoje Perić iz Glavičica kod Bijeljine od svoje šesnaeste godine ide na dijalizu zbog prestanka rada oba bubrega. 

Radivoje Perić čeka na transplataciju bubrega
Radivoje Perić čeka na transplataciju bubrega

Pun života i nade u bolje sutra, vjere u dobre ljude i mogućnosti da živi normalnim životom nedavno se obratio "Otvorenoj mreži" jer od države ili bolje rečeno entiteta u kojem živi pomoći nema.

- Svo životno liječenje koje sam prošao ne ulijeva mi nadu i ne zvuči mi kao moguće. Volio bih da se pronađe rješenje, ne zbog mene, nego ostalih pacijenata koji nisu u mogućnosti da odu bilo gdje drugo, zbog pacijenata koji tek dolaze na dijalizu - kazao je Radivoje Perić, za TV N1.

U RS-u se ne radi eksplantacija, odnosno uzimanje organa, što u prevodu znači da svi koji su na listi i čekaju kadeveričnu listu nikad je neće dočekati, objasnio je Almir Čehajić - Batko, NVO Otvorena mreža.

Kadaverična transplantacija znači transplantaciju sa osobe koja je u stanju moždane smrti. Teoretski oni koji su na listi čekanja u Federciji BiH imaju šansu da dobiju organ, ali je ona minimalna obzirom da se tek nekoliko njih obavi godišnje, a na listi čekanja se nalaze stotine pacijenata.

- Primjer cijele priče postaje još zamršeniji zato što kaže da samo oni iz FBiH, a ne RS-a, imaju šanse da dođu na tu listu - dodao je Čehajić.

Jedino rješenje je Ministarstvo zdravstva na nivou države što BiH nema.

- Jedino pacijenti trpe svu tu nihovu nemarnost - kazao je Perić.

I dok se naši političari bave međusobnim neslaganjima do tada ljudi umiru jer se oni ne mogu dogovoriti - kome će dati pravo na život, da li onima u Federaciji BiH, RS-u ili pak Brčko distriktu.