open-navfaktor-logo
search
Lider "Četvorke"
Zašto smo danima uskraćeni za komentare i izjave Elmedina Konakovića?
Politička dešavanja u Sarajevu posljednjih dana poprilično su "uzavrela".
10.03.2021. u 19:51
get url
text

Najprije je građane Sarajeva dočekala vijest da bi Ivana Marić mogla postati dogradonačelnica Sarajeva, što je izazvalo veliki revolt građana, s obzirom na njene izjave kako su "Bošnjaci sebi izmislili ime kako ne bi bili samo muslimani". Međutim, nije ostalo samo na tome. U javnost je dospio video u kojem Ivana Marić presudu Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku i drugima poznatim kao "šestorka" naziva diskutabilnom, Majke Srebrenice patetičnim, a za Bakira Izetbegovića pita od kada je musliman ili kako je u javnosti protumačeno nazova ga "lažnim muslimanom".

Ovo su stavovi moguće kandidatkinje za dogradonačelnicu za koju će, ukoliko je Naša stranka i formalno predloži, u Gradskom vijeću ruku dići članovi "Četvorke", a čiju koaliciju predvodi Elmedin Konaković i njegov NiP, koji se apsolutno nigdje nije izjasnio po ovom pitanju uprkos ogromnom revoltu građana.

Ostali smo uskraćeni i za komentar Elmedina Konakovića po pitanju odluke Vlade Kantona Sarajevo da se za vikend uvede lockdown, što je još jedna u nizu odluka Vlade Kantona Sarajevo predvođene Edinom Fortom, a koja je naišla na revolt građana, pa čak i na proteste ugostitelja.

Predvodnik "Četvorke" se nije oglasio ni povodom odluke Ustavnog suda FBiH gdje se Zakon o izmjenama i dopunama Zakona i djelokruga organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo, proglašava neustavnim. Zakon je neustavan zbog načina na koji je usvojen, nije ispoštovan Poslovnik o radu Skupštine KS, a za njegovo usvajanje ruku je digao Konaković, kao i ostali zastupnici naroda i pravde. 

Nameće se pitanje kako to da Elmedin Konaković, koji je, recimo, tokom izbora u Mostaru objavljivao i do tri-četiri Facebook statusa dnevno, svakodnevno bio gost na malim ekranima, te se oglašavao gdje god je mogao, sada nema nikakav komentar na niz odluka i dešavanja u gradu i kantonu u kojem je on zastupnik i neformalni šef vladajuće koalicije.

U međuvremenu, na društvenim mrežama su se pojavile fotografije koje otkrivaju gdje je Konaković ovih dana, kao i članovi njegove stranke Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS, Enver Hadžiahmetović, ministar u Vladi KS i Nermin Muzur, načelnik Ilidže. Boravak u Turskoj ga svakako ne sprečava da se izjasni o aktualnim temama u Kantonu Sarajevo jer njemu omiljeni Facebook se koristi i u toj prijateljskoj zemlji. Kako god, od 6. marta smo uskraćeni za mišljenje uvijek raspoloženog Konakovića kad je u pitanju davanje mišljenja o svemu.

Fotografije je objavio Turgut Altınok, načelnik općine Keçiören u Ankari.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.