open-navfaktor-logo
search
"Neograničeni" mandati
Zašto u Registru piše da su zastupnici u Skupštini KS zaposleni na neodređeno vrijeme
U Registru zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo piše da su zastupnici u Skupštini KS koji su profesionalizirali svoj status zaposleni na neodređeno vrijeme.
08.02.2020. u 11:40
get url
text

Jedno od najvećih dostignuća smijenjene Vlade Kantona Sarajevo kojim se hvalio premijer Edin Forto bila je javna objava Registra zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo, gdje je moguće pronaći podatke o neto plaćama svih zaposlenih i imenovanih. 

U Registru smo otkrili da su profesionalni zastupnici zaposleni na neodređeno vrijeme, a izabrani su na mandat od četiri godine. Pitali smo odgovorne u ministarstvima Vlade KS, kako je to moguće.

Iz Ministarstva finansija su odgovorili da "nemaju saznanja o potpisanim ugovorima o radu, niti o potpisivanju ugovora o radu na neodređeno vrijeme sa zastupnicima Skupštine KS".

Kontaktirali smo i druga ministarstva i službe i uputili ih da pročitaju šta piše u Registru zaposlenih u javnom sektoru KS, na stranici Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS u kojem je šef Ureda Erduan Kafedžić, koji se nije javljao na telefonske pozive.

Kada su se uvjerili šta piše u Registru, telefonom su nam počeli odgovarati iz ministarstava te obrazložili da nisu znali šta piše u Registru zaposlenih u javnom sektoru o radnom statusu zastupnika.

Dok većina odgovornih u Vladi KS nisu ni znali u kakvom su radnom statusu zastupnici, dobili smo odgovor od Almire Kulovac Šetkić, sekretara Skupštine KS. 

- U skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo i Zakonom o radno-pravnom statusu zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo zastupnici podnose zahtjev za profesionalnim obavljanjem dužnosti Komisiji za izbor i imenovanja i administrativna pitanja, nakon čega se donosi Rješenje o zasnivanju radnog odnosa. Po isteku mandata Komisija donosi rješenja o prestanku radnog odnosa. Dakle, ne potpisuju se ugovori o radu na neodređeno vrijeme - kazala je Almira Kulovac Šetkić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.