open-navfaktor-logo
search
Parlament
Zastupnici BiH odgodili imenovanje članova Vijeća RAK-a
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je Kolegiju Doma na usaglašavanje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji je predložilo  Vijeće ministara BiH jer nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova zastupnika iz RS-a.
25.05.2021. u 18:35
get url
text

Iz istog razloga na usaglašavanje Kolegiju upućen je i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač zastupnik Denis Zvizdić, a koji je razmatran u prvom čitanju. 

Zastupnički dom je prihvatio zahtjev zastupnika iz Kluba SDA za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost po hitnom postupku, ali prilikom glasanja o samom zakonu nije bilo potrebne entitetske većine iz RS-a te je upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Prihvaćen je zahtjev zastupnika SDP-a Nermina Nikšića, Saše Magazinovića, Nade Mladine i Zukana Heleza za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH po hitnom postupku, ali je i ovaj zakon zbog nedostatka entitetske većine upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Za prijedloge zakona o Visokom tužilačkom vijeću BiH, o Visokom sudskom vijeću BiH i o Uredu disciplinskog tužioca BiH, koje su predložili zastupnici iz Kluba Demokratske fronte, obustavljen je zakonodavni postupak. Naime, zastupnici drugi put nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma o predloženim zakonima što, u skladu s poslovničkim odredbama, podrazumijeva obustavljanje zakonodavnog postupka.

Na današnjoj sjednici usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o postizanju identičnog teksta Zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Zastupnički dom prihvatio je više zastupničkih inicijativa, a prihvaćen je i prijedlog zaključka zastupnika A-SDA Jasmina Emrića povodom rasprave o interpelaciji zastupnika kojim Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH traži od Vijeća ministara BiH pripremi i dostavi Plan saniranja ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom COVID-19 i oporavka privrede u BiH za period od 2021. do 2025. godine.

Zastupnici su u prvom čitanju podržali Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, koji su predložile Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija, a kojim se vrše izmjene radi obaveze usaglašavanja sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH.

U vezi sa Prijedlogom odluke o imenovanju Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH, odlučeno je da se izjašnjavanje odgodi i prijedlog odluke vrati Vijeću ministara BiH, odnosno Ministarstvu komunikacija i prometa BiH radi razmatranja ispunjavanja određenih zakonskih uvjeta.

Zastupnički dom je imenovao članove Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine i to Elvira Lemeša iz bošnjačkog, Valentine Rupčić iz hrvatskog, Rajka Radovanovića iz srpskog naroda, te Slavka Roliha iz reda Ostalih.

Data je saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora, nakon čega je i okončana današnja sjednica Zastupničkog doma državnog parlamenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.