Zastupnici BiH se pitaju: Treba li se Evropska unija prilagoditi BiH ili BiH Evropskoj uniji?

Objavljeno: 13.09.17 u 13:58 Autor: P. Z.

Zastupnici Parlamentarne skupštine BiH raspravljaju danas i o Poslovniku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta.

Parlamentarni odbor za SSP još uvijek nije profunkcionirao FOTO: Arhiv
Parlamentarni odbor za SSP još uvijek nije profunkcionirao FOTO: Arhiv

Odbor sastavljen od delegacija Parlamenta BiH i Evropskog parlamenta koji bi trebao raditi na provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije konstituiran je u novembru 2015. godine, ali praktično još ne radi.

Zastupnici Evropskog parlamenta i predstavnici Bošnjaka insistirali su da taj poslovnik, kojim se regulira i način donošenja odluka, bude isti kao i u drugim zemljama koje imaju potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU-om, dok su predstavnici Srba tražili praktično uvođenje entitetskog veta kakav imamo kod glasanja o zakonima na sjednicama Parlamenta BiH. BiH zbog tih nepomirljivih stavova tako od 1. jula 2015. krši SSP.

Nikola Lovrinović, zastupnik i predsjedavajući bh. delegacije, podsjetio je da već mjesecima traje rasprava o prijedlogu poslovnika i načinu odlučivanja u odboru. Tonino Picula, eurozastupnik i član odbora, kako je naglasio Lovrinović, kazao je da je iz EU-a Parlamenta predloženo da se u Parlamentarnom odboru glasa tako da je neka odluka usvojena ukoliko su za nju glasale dvije trećine prisutnih članova odbora.

Milica Marković, zastupnica SNSD-a, kazala je da se oni tome protive "jer šta ako se desi da ne dođu svi članovi iz RS-a pa će nam odlučivati samo predstavnici iz Federacije". Zastupnik BPS-a Zaim Backović je kazao da se "neće EU prilagođavati nama, već mi Evropskoj uniji".

- Mi ne držimo lekcije EU, niti uvodimo pravila koja ne važe. Mi poštujemo pravila koja važe u našem poslovniku. BiH nije ni blizu članstvu u EU. Niko ovdje nije tražio osim onog što je važeće u našem parlamentu. Vi možda mislite da je Picula superioran zato što dolazi iz EU-a. On je samo jedan od članova odbora i mi smo ravnopravni s njima. Onda bi se trebali spustiti i kod Pelješkog mosta i reći da je Hrvatska EU i da se mi trebamo njoj povinovati - kazala je Marković.

Denis Bećirović iz SDP-a BiH je kazao da se mi trebamo prilagođavati EU te da ne trebamo insistirati na nekim našim pravilima, a hoćemo u EU.

- Da smo se mi tako držali naših pravila, vozili bismo se u nekim antičkim vozilima jer ne bismo imali ni registracije - kazao je Bećirović.

Nermina Kapetanović, zastupnica SDA, kazala je da moramo biti korektni i reći istinu da ovdje nije riječ o kršenju poslovnika, ali i da ima strah od preglasavanja.

- BiH nije u situaciji da postavlja svoje uvjete, već moramo prihvatiti uvjete EU-a. EU je nama izašla ususret i učinila neke ustupke o kojima je govorio kolega Lovrinović. Mi moramo prihvatiti uvjete EU-a ukoliko želimo biti članica - kazala je Kapetanović.

Marković je rekla da bi "to pilo vode da ne znamo da ovdje u BiH niko nikog ne poštuje jer smo to vidjeli prije pola sata kod rasprave o Pelješkom mostu, jer smo imali situaciju da član Predsjedništva ode u UN i iznosi stav koji nije usaglašen s druga dva člana."

- Stav ove zemlje može biti samo ono što dogovore predstavnici sva tri naroda. Zamislite da se sad zastupnici Hrvata i Srba ovdje dogovore da je Pelješki most u interesu BiH i preglasaju zastupnike Bošnjaka - kazala je SDS-ova zastupnica Aleksandra Pandurević.

Zastupnica DF-a Maja Gasal Vražalica je upitala SNSD-ove zastupnike jesu li oni dali ostavke na rad samo u parlamentarnim tijelima u BiH ili i u onim koji podrazumijevaju putovanja na svjetske destinacije.

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a, ocijenila je da su njihovi zastupnici "ključni nosioci u svim radnim tijelima i da je sav teret na njima". 

- Što se tiče parlamentarnih delegacija, mi nećemo dozvoliti da neko tamo vani osim nas govori u naše ime - kazala je Majkić. Gasal Vražalica ju je podsjetila na njezinu plaću od 6.000 maraka, razne naknade, da je uzela 30.000 maraka "otpremnine" u penziju i onda se sutradan ponovo vratila u radni odnos u Parlamentu, ali i na izdašne dnevnice za putovanja u inozemstvo.

Majkić je u odbranu stao njezin kolega SNSD-ovac Staša Košarac kazavši da je ona iskoristila to pravo "u skladu sa pozitivnim važećim propisima".

Momčilo Novaković, zastupnik Saveza za promjene, vratio je raspravu na temu poslovnika zapitavši se kako uopće usvojiti poslovnik, odnosno kako će se i po kom poslovniku glasati. 

- Počeli smo se pretvarati u birokrate koji zaboravljamo koja je naša uloga. BiH i EU imaju jednu zajedničku instituciju, zajedničko tijelo koje u ime dva tijela treba zajednički diskutirati kako BiH napreduje prema EU. Ono se ne sastaje. Imali smo jednu sjednicu. Odluke tog tijela su samo preporuke koje se trebaju potvrditi u parlamentima BiH i EU-a. Samo nanosimo štetu i BiH i našim odnosima jer nemamo oficijalnu saradnju dva parlamenta - kazao je Fehim Škaljić, zastupnik SBB-a.