open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Zastupnici donijeli odluku: Omogućeno održavanje online sjednica Zastupničkog doma
Okončana je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj je razmatran Prijedlog dopuna Poslovnika Zastupničkog doma, kojim će biti omogućeno održavanje online sjednica.
28.04.2020. u 13:34
get url
text
Parlament BiH

Sjednica je zbog potrebe održavanja socijalne distance među zastupnicima održana u Velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH, umjesto u Bijeloj sali u kojoj se inače održavaju sjednice ovog Doma.

VEZANI TEKST - Mektić: Kako nas nije sramota da se ovako ponašamo, sad narod vidi ko smo i šta smo

Prijedlog da se ova tačka dnevnog reda razmatra po hitnoj proceduri je prihvaćen sa 30 glasova "za", sedam "protiv" i tri "suzdržana".

Tokom rasprave o samom prijedlogu se nekoliko zastupnika SNSD-a pobunilo jer je sjednica trajala duže od 60 minuta, što je, istaknuli su, protivno preporukama nadležnih zdravstvenih službi Kantona Sarajevo koje su omogućile održavanje sjednice.

Prijedlog dopune Poslovnika je u konačnici prihvaćen sa 36 glasova "za", jednim "protiv", te tri "suzdržana".

Kolegij Zastupničkog doma će ubuduće u izuzetnim okolnostima, kada je to neophodno iz sigurnosnih razloga ili radi zaštite javnog zdravlja, odnosno kada je proglašeno stanje prirodne ili druge nesreće, odlučiti da sjednice Zastupničkog doma, Kolegija, kao i Kolegija u proširenom sastavu, te Zajedničkog kolegija, komisija i zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH mogu biti održavane online, korištenjem informacionog sistema koji podržava prijenos videokonferencija ili aplikacija, programa i drugih elektronskih platformi za direktnu glasovnu i videokonferenciju.

Ova odluka bi važila samo dok traju vanredne okolnosti, odnosno do proglašenja prestanka stanja prirodne ili druge nesreća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.