Parlament FBiH

Zastupnici iz Krajine o migrantima: Ovo je 10 zaključaka, molimo kolege da ih podrže

Objavljeno: 13.05.2019. u 13:02 Autor: S. Ka.

Prema podacima nevladinog sektora, u BiH su vraćani migranti koji nikad nisu bili na teritoriji BiH, što je predmetnom konvencijom zabranjeno

Zastupnici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta koji dolaze iz USK, bez obzira na stranačku pripadnost, predložili su na današnjoj sjednici deset zaključaka vezano za migrantsku krizu.

1.Zastupnički dom u cilju osguravanja socijalne kohezije i sprečavanja negativne percepcije građana USK prema drugim kantonima u FBIH, te migrantima i izbjeglicama, otvoreno osuđuje govor mržnje, kontraverzne članke u medijim i društvenim mrežama. Tražimo da se odmah prestane s govorom mržnje prema migrantima i prikazivanja USK u negativnom kontekstu.

2.Zastupnički dom traži od Vlade RS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a da u koordinaciji sa Ministarstvom sogurnosti BiH i Graničnom policijom BiH uspostavi veći angažman u zaštiti državne granice između BiH i Srbije, te zabranu transporta migranata preko područja RS-a do USK. 

3. Zastupnički dom Parlamenta FBiH traži od Vijeća ministara BiH da uputi notu svim nadležniom institucijama Republike Hrvatske, Evropskoj komisiji i UNHCR-u, u kojoj će upozoriti na kršenje Konvencije o statusu izbjeglica čiji je Hrvatska potpisnik. Prema podacima nevladinog sektora, u BiH su vraćani migranti koji nikad nisu bili na teritoriji BiH, što je predmetnom konvencijom zabranjeno. Također, tražimo od Vijeća ministara BiH da upozori nadležne institucije u Hrvatskoj na nehumano postupanje policijskih agencija Hrvatske prema migrantima.

4.Zastupnički dom od Vlade FBIH zahtijeva da iz tekućeg granta dodijeli tri miliona KM za potrebe Kantonalne bolnice i domova zdravlja u USK.

5.Zastupnički dom traži od Vlade FBiH da iz sredstava budžetske rezerve ili drugih raspoloživih sredstava obezbijedi milion KM za potzrebe opremanja MUP-a USK i iznađe mogućnost za rješavanje nastalih obaveza MUP-a USK prema Policijskoj akademiji Vraca.

6.Zastupnički dom će formirati operativno radno tijelo u čiji sastav će biti imenovani zastupnici oba doma Parlamenta FBiH, te predstavnici Vlade FBiH koji će koordinirati aktivnosti koje su u vezi sa migrantskom krozom u FBiH.

7. Zastupnički dom Parlamenta FBiH traži od Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH da pokrenu procedure izmjene i dopune Zakona o strancima u kojem bi se izmijenile odredbe koje se odnose na ograničenja broja osoba koje mogu zatražiti azil u BiH.

8. Kako bi se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedio na cijelu BiH, ZD PFBiH traži od Vijeća ministara BIH da hitno izradi Strategiju upravljanja migrantskom rutom u BiH.

9.Zastupnički dom zahtijeva od Vlade FBiH da po skraćenoj proceduri u što kraćem roku uputi izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBIH koji će biti primjenjiv samo u periodu trajanja migrantske krize, prema prijedlogu zastupnika Hamdije Abdića.

10. Zadužuje se Vlada FBiH da donese odluku o zabrani vršenja javnog prevoza migranata na području cijele FBiH.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije