Zastupnici iz Republike Srpske ne koriste smještaj plaćen 26 miliona maraka

Objavljeno: 19.06.17 u 10:55

Nijedan državni zastupnik još ne spava u zgradi za smještaj predstavnika Republike Srpske u bh. institucijama u Istočnom Sarajevu koja je prije dvije godine plaćena 26 miliona maraka.

Administrativni centar Vlade Republike Srpske FOTO: BIRN BiH
Administrativni centar Vlade Republike Srpske FOTO: BIRN BiH

U posljednjoj godini, od kada je otvoren Centar u Istočnom Sarajevu, u njemu je ostvarena tek 91 posjeta, navode iz Službe za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske, što je manje od jedan posto iskorištenosti ovog prostora sa 15 soba i 22 luksuzna apartmana.

Vlada Republike Srpske je 2015. godine kupila nedovršenu zgradu u Istočnom Sarajevu od firme "Megasan" za 26,6 miliona konvertibilnih maraka. Opremanje zgrade je koštalo preko dva miliona maraka, a ugovor o kupovini nikada nije objavljen. Zgrada je zvanično otvorena u junu 2016. godine.

Zastupnica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić prethodno je hvalila izgradnju smještaja za zastupnike iz Republike Srpske i žalila se kako zastupnici, kada dolaze na sjednice Parlamenta u Sarajevu, spavaju po raznim hotelima u Istočnom Sarajevu. Godinu nakon njegovog otvaranja, Majkić još, kako kaže, nije provela noć u Centru u Istočnom Sarajevu jer “nije završena administrativna procedura”.

- Ne mogu preći sama tamo kako hoću - kaže Majkić.

"Transparency International" u Bosni i Hercegovini je tražio ugovor Vlade Republike Srpske i "Megasana", ali je ova kompanija odbila objavljivanje ugovora, kaže glasnogovornica ove organizacije Ivana Korajlić.

- Oni su proslijedili toj firmi, kao trećoj strani, zahtjev i oni nisu dali saglasnost jer su smatrali da će to ugroziti njihovo poslovanje - objašnjava Korajlić i dodaje da je Vlada Republike Srpske pojedine informacije o izgradnji zgrade označila povjerljivima.

Iz Vlade su objasnili da će u zgradi boraviti “eminente ličnosti iz vrha političkog života”, pa su u ugovor unesene karakteristike i pozicije sigurnosnih sistema “čije bi upoznavanje javnosti značajno umanjilo njihovu efikasnost”. Zbog toga je cijeli ugovor označen tajnim i povjerljivim, objašnjava Korajlić.

- Meni je tu cijela svrha toga upitna, a s druge strane koliko će to stvarno biti korišteno i gdje je tu računica za bilo kakvu uštedu - kaže Korajlić.

Nepoznati troškovi održavanja

Služba za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske odbila je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) dostaviti podatke o tome koliko košta održavanje zgrade i koliki su prihodi od iznajmljivanja soba i apartmana. Fotografu BIRN-a BiH također nije dozvoljeno snimanje apartmana.

Osiguranje i održavanje zgrade od 9.000 kvadratnih metara trenutno plaća Vlada Republike Srpske. U manjem dijelu zgrade nalazi se 15 institucija Republike Srpske, dok se na više od 6.000 kvadratnih metara nalazi osam kancelarija, 15 soba s kupatilom, 22 apartmana površine od 57 do 127 kvadratnih metara, četiri kabineta, kongresna sala sa 150 mjesta, velika i mala sala za sastanke i restoran za 60 osoba. Namještaj za ovu zgradu koštao je 1,5 miliona maraka.

Zgrada je otvorena u junu 2016, a za punu godinu imala je 91 posjetu, kažu iz Službe za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske.

Cijena noćenja u sobi je 20 KM, a u apartmanu 30 KM. Njihovo mjesečno iznajmljivanje je 300 KM, odnosno 475 KM, a luksuzni apartman s kabinetom mjesečno košta 1.200 KM.

Pravo na smještaj imaju član Predsjedništva iz Republike Srpske, premijer, ministri i njihovi zamjenici te državni parlamentarci iz Republike Srpske. Svi njihovi pratioci, poput šefova kabineta, savjetnika i vozača, također imaju pravo na smještaj u Istočnom Sarajevu.

Besplatno spavanje imaju predsjednik Republike Srpske, predsjednik Narodne skupštine, premijer i ministri, kao i njihova pratnja.

Državni parlamentarci imaju pravo na iznos do 500 maraka mjesečno iz budžeta BiH za zakup stana. BIRN-u BiH je iz Državnog parlamenta potvrđeno da nije potpisan nijedan ugovor za smještaj zaposlenih, zastupnika ili delegata u zgradi Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Postoji i drugi način korištenja smještaja za zastupnike. Država im plaća hotelski smještaj kada dolaze na sjednice. Parlament ima potpisan ugovor sa 11 hotela u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, međutim zgrada Vlade Republike Srpske nije na ovom spisku.

Zastupnici i delegati do sada su najčešće spavali u hotelima "Europe", "Terex" i "Terme".

Zastupnica Majkić tvrdi da ne koristi zgradu u Istočnom Sarajevu samo jer "nije završen administrativni dio". Kaže kako planira da koristi smještaj “kad se završi proces, da se to uredi”.

Majkić dodaje da je "neobjašnjivo" kašnjenje ovog procesa i kaže da je on namjerno usporen.

- Da je taj centar u Sarajevu, već odavno bi bio korišten, a pošto je u Republici Srpskoj, odmah je problem, to su naši međusobni odnosi - smatra Majkić.

Bez prijave na hotelski tender

Zastupnici i delegati do sada nisu mogli zgradu u Istočnom Sarajevu koristiti kao hotel jer u vrijeme kada je Parlament BiH provodio tender za hotelski smještaj, zgrada Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu još nije bila otvorena. Trenutno je u toku tender za nabavku hotelskog smještaja od 2017. do 2019. godine.

Iz Državnog parlamenta su za BIRN BiH potvrdili da Služba za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske nije prijavila zgradu u Istočnom Sarajevu na ovaj tender. To znači da, barem do 2019. godine, zastupnici i delegati neće ovaj smještaj moći ni povremeno koristiti kao hotel.

Pravilnik o korištenju objekta u Istočnom Sarajevu koji je usvojila Vlada Republike Srpske daje punu slobodu zastupnicima da iznajme smještaj na dnevnom, mjesečnom ili godišnjem nivou. Jedan od razloga zašto zastupnici ne koriste ovaj smještaj jesu njihovi privatni ugovori o najmu smještaja koji još uvijek nisu istekli.

Parlamentarac Lazar Prodanović iz SNSD-a također nije koristio smještaj u zgradi Vlade Republike Srpske. Objašnjava da iznajmljuje smještaj i koristi pravo zakupa stana te zbog toga ne može potpisati novi.

- Onda bismo morali da raskinemo taj ugovor sa stanodavcem i da potpišemo novi - kaže Prodanović i dodaje kako je za to potreban tender Parlamenta BiH.

Prodanović tvrdi da će zastupnici iz Republike Srpske koristiti smještaj "onog momenta kada se stvore administrativni uslovi".

Važeći pravilnici Parlamenta BiH nigdje ne spominju tender za mjesečni najam stana. Kao i pravilnik o smještaju u Istočnom Sarajevu, pravilnici Parlamenta ostavljaju mogućnost zastupnicima da sami pronađu privatni smještaj i potpišu ugovor.

Već ranije su se zastupnici iz SDS-a izjasnili da neće koristiti smještaj koji je kupila Vlada Republike Srpske.

Zastupnik Ognjen Tadić kaže kako je svoj smještaj u Istočnom Sarajevu riješio prije nego što je zgrada Vlade Republike Srpske napravljena i otvorena, i da svaki zastupnik ima pravo da sam potpiše ugovor o iznajmljivanju stana.

- I da nije bilo toga, nisam pokazao interes za korištenje ovih uslova jer smatram da ta vrsta kolektivnog smještaja nije nešto što odgovara mojim potrebama, posebno imajući u vidu izvjesni luksuz, koji ja nisam vidio, a za koji sam čuo - kaže Tadić i dodaje kako je kupovina zgrade u Istočnom Sarajevu bila "poslovno i budžetski neopravdana odluka".

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nekoliko puta je koristio zgradu u Istočnom Sarajevu za sastanke. U decembru 2016. susreo se s Draganom Čovićem, članom Predsjedništva BiH, a ove godine je na kratkom sastanku ugostio tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića.