Zastupnici napustili zgradu Parlamenta FBiH, demonstranti se razišli

objavljeno: 17.04.2018. u 19:49

Nekoliko desetaka demobiliziranih boraca koji su danas od podne protestirali ispred zgrade Federalnog parlamenta u Sarajevu, nakon incidenta koji se desio kasno popodne razišli su se kad je njihov predstavnik objavio putem megafona da su poslanici napustili zgradu. Razlaz demonstranata ispratile su rijetke kamere i poneki novinar.  

Prethodno, dok su zastupnici, novinari i ostali sudionici današnje sjednice Zastupničkog doma još bili u zgradi, u skupštinskoj sali, shvativši da se izvan tog prostora "nešto dešava", osiguranje im je preporučilo evakuaciju iz objekta.

Većina učesnika je tako i postupila te ih je osiguranje provelo do alternativnog izlaza, a u skupštinskoj sali ostala je nekolicina novinarskih ekipa koje su bezuspješno pokušavale saznati detalje. Uskoro su i oni izašli iz zgrade jer je to, sad već izričito, tražilo od njih osiguranje i provelo ih do alternativnog izlaza.

Napolju, na platou, ispred glavnog ulaza u zgradu stajali su specijalci. Uskoro su se demonstranti razišli saznavši da su zastupnici napustili objekat.

Protest demobiliziranih boraca počeo je mirno oko podne, kada se u zgradi Federalnog parlamenta održavala sjednica Zastupničkog doma na kojoj se raspravljalo o stanju u sektoru obrazovanja u FBiH. Demobilisani borci su očekivali da će na dnevnom redu sjednice biti i njihovi zahtjevi.

Između ostalog, oni traže donošenje federalnog zakona koji bi ustanovio mjesečni novčani dodatak demobiliziranim borcima koji nisu ostvarili nikakva slična prava na osnovu do sada donesenih zakona.