open-navfaktor-logo
search
Otkaz 13 anesteziologa
Zastupnici Naše stranke u Parlamentu FBiH traže tematsku sjednicu o stanju na KCUS-u
Klub zastupnika Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ocijenio je da je otkaz 13 anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) čin profesionalne odgovornosti i građanske hrabrosti.
05.05.2021. u 13:00
get url
text

- To je čin buđenja društvene svijesti da KCUS s trenutnom upravom više nije institucija na koju možemo računati kad je u pitanju zaštita građana, pogotovo od pandemije, ali također treba ispitati koliko je u stanju brinuti o zdravlju uopće. Za takvo stanje najodgovornijom smatramo direktoricu Sebiju Izetbegović. Podsjetimo, prije više od mjesec dana 17 anesteziologa napisalo je pismo u kojem tvrde da su respiratori čiji je dobavljač bila firma Srebrena malina neispravni. Sebija Izetbegović je dezavuisala javnost tvrdeći da je to pismo stvar interne komunikacije na KCUS-u u cilju skretanja pažnje na probleme s kojim se susreću te njihovog rješavanja. Javnost je tako umirena s vjerom da će se ti problemi i riješiti - navodi se u saopćenju federalnih zastupnika Naše stranke.

Ističu da je prošlo mjesec dana i imamo slučaj da anesteziolozi masovno napuste KCUS.

- To znači da ništa od problema koje su uočili nije riješeno. Direktorica Izetbegović mora hitno podnijeti ostavku ili biti smijenjena. U suprotnom, s obzirom na nezadovoljstvo radnika, ostat će jedina uposlenica te ustanove a zasad je sigurno da ta ustanova služi zadovoljenju jedino njenih ambicija -  poručuju.

Kažu da je novonastala situacija je također dokaz da je bilo nužno održati tematsku sjednicu koju su u više navrata zahtijevali od rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

- Nikad u dvije godine svog mandata nismo imali priliku da razmatramo izvještaje o radu KCUS-a što nam je u nadležnosti. Nadamo se da će predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović povodom otkaza 13 anesteziologa konačno sazvati traženu i neophodnu sjednicu. Također smatramo odgovornom i Vladu FBiH u čijoj je nadležnosti KCUS. Pitamo zato premijera Novalića i ministra zdravstva Mandića: Šta još treba da se desi pa da tu instituciju stave u službu građana - stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.