Etički odbor Narodne skuštine RS zasjedao je danas po prvi put u dvije godine kako postoji, a stiglo im je šest prijava narodnih zastupnika zbog kršenja etičkog kodeksa tokom sjednica.

Uvrede na koje se odnose prijave su izjave o navodnoj zaljubljenosti između pojedinih zastupljenosti, o pripadnosti „gej populaciji“, da je ministrica „glupača“, izjave poput „da bog da dobio šećer“ i drugo. U najvećem broju slučajeva prijavljeni, ali i prijavilac, je poslanik PDP-a Draško Staniovuković.

Podnesene su prijave - Draško Stanivuković (PDP) protiv Ilije Tamindžije (SNSD), zatim obrnuta prijava Tamindžija protiv Stanivukovića, zatim prijava šefa Kluba SDNSD Igora  Žunića protiv Miladina Stanića (SDS), nadalje Kostadin Vasić (Ujedinjena Srpska)  protiv Draška Stanivukovića, zatim obrnuto Stanivuković protiv Vasića i posljednja Spomenko Stojanović (Demos) protiv Nebojše Vukanovića (SDS).

- Sigurna sam da je došlo do kršenja kodeksa, ali je uzak prostor u kojem možemo ocijeniti u kojoj mjeri se to desilo. Zastupnici naravno imaju pravo i da se žale kada odbor donese odluku, te će u tom slučaju konačni stav donijeti Kolegijum – rekla je danas predsjednica Etičkog odbora NSRS Sonja Karadžić – Jovičević.

Odbor danas nije obradio sve prijave, jer neki zastupnici nisu ni došli na sjednicu, a očekuju da će do srijede poslijepodne donijeti odluke o eventualnom kršenju etičkog kodeksa zastupnika. Ona smatra i da je potrebno mijenjati etički kodeks, u smislu da njime budu obuhvaćeni svi, a ne samo zastupnici, kao i da kazne budu stepenovane.

Trenutno je predviđeno da se za lakše kršenje izriče usmena opomena, a za teže pisana opomena i 20 posto od zastupničke plate.

-Granica se davno izgubila jer smo visoko podigli prag tolerancije na uvrede, na izbjegavanje tema koje se obrađuju po dnevnom redu, i čak je ovo postalo poželjno ponašanje za šire narodne mase. Sjednice se najviše i prate očekujući takve scene i vokabular. Nemam nadu da će se sa tim prestati – dodala je Karadžić – Jovičević.

Stanivuković je istakao da ga je Tamindžija i danas vrijeđao, nazivao ga „propalim studentom, bogatašem, nekoga ko nije dostojan da sjedi pred njega“ i sl.

- Dobijamo dodatne anomaljije, umjesto da rješavamo postojeće. Uvrede koje sam danas dobio, mogu se naći i u stenogramu. I danas sam pretrpio salvu uvreda. Ja nikada nisam nikoga uvrijedio i iznio kvalifikacije iz privatnog života. I danas sam na odboru bio miran i pristojan – dodao je Stanivuković.

Ilija Tamindžija danas je izjavio da nije bilo nikakvih uvreda, te da je Stanivuković iznio samo još jednu predstavu za javnost.

- Meni je ovo deseta godina u NSRS i nikada ranije nisam imao potrebu nikoga da uvrijedim – dodao je Tamindžija.

On smatra da „nered“ u skupštini pravi nekoliko zastupnika opozicije.