open-navfaktor-logo
search
Ništa od interpelacije
Zastupnici nisu podržali zaključak kojim se traži Tegeltijina ostavka
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio zaključak kojim su podnosioci interpelacije od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije tražili da podnese ostavku.
28.04.2021. u 16:41
get url
text

Na današnjoj sjednici razmatrana je interpelacija koju su podnijeli zastupnici Naše stranke, Nezavisnog bloka i SDP-a, ali nakon glasanja nije bilo dovoljno podrške.

VEZANI TEKST - "Opasni po život građana": Tegeltija opet pozvan na ostavku, on poručio da ne želi lekcije o obrazu

U ime potpisnika interpelacije Predraga Kojovića, Nermina Nikšića, Aide Baručije, Saše Magazinovića, Nade Mladine, Zukana Heleza, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta predložen je sledeći zaključak:

- Uzimajući u obzir neadekvatno postupanje, traži se da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija podnese ostavku na tu dužnost.

Od 33 prisutna zastupnika 14 je bilo "za", 15 "protiv", a četiri su bila suzdržana.

Zastupnici nisu prihvatili ni zaključak zastupnika A-SDA Jasmina Emrića kojim je od Vijeća ministara zatraženo da u roku od 60 dana pripremi i dostavi na razmatranje i usvajanje plan saniranja ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom Covida-19 i oporavka privrede u BiH za period 2021-2025. godina.

Ovaj zaključak nije dobio potrebnu entitetsku većinu poslanika iz Republike Srpske, te je upućen Kolegiju doma na usaglašavanje.

Zastupnici su u nastavku sjednice raspravljali o uvođenju PDV-a za kladionice.

Tu tačku dnevnog reda predložio je Klub zastupnika SDA, a radi se o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost po hitnom postupku.

Nakon kraće rasprave zastupnici nisu podržali hitnu proceduru, a prijedlog SDA upućen je na usaglašavanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.