Parlament BiH

Zastupnici predložili brojne nove tačke dnevnog reda

Objavljeno: 04.09.2018. u 12:20

Zastupnik Nezavisnog bloka Senad Šepić upitao je zašto na dnevnom redu nisu izmjene Zakona o akcizama

FOTO: FENA

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić (SDS) dao je pauzu u zasjedanju Doma kako bi se pripremili materijali jer su zastupnici predložili brojne nove tačke dnevnog reda.

Nakon pauze zastupnici će se izjašnjavati o eventualnom uvrštavanju ovih tačaka dnevnog reda, a neki od njih su podsjetili da su predložili tačke koje su već prošle parlamentarnu komisijsku fazu.

Zastupnik Nezavisnog bloka Senad Šepić upitao je zašto na dnevnom redu nisu izmjene Zakona o akcizama, kao i pitanje zaustavljanja negativnog trenda odlaska ljudi iz BiH s programom mjera zapošljavanja mladih u BiH.

Salko Sokolović (Nezavisni blok) kazao je da se već tri i pol mjeseca bezuspješno na dnevni red sjednice pokušava staviti izmjena Zakona o akcizama na koji je 5. jula nadležna Komisija dala pozitivno mišljenje te je zatražio da to bude danas.

Iz ovog Kluba zatraženo je i da u dnevni red bude uvrštena inicijativa da se izvrše izmjene i dopune Zakona o akcizama na duhan i duhanske proizvode kojim bi se pet posto od prikupljenih sredstava izdvajalo za zdravstvo u BiH.

Njegov kolega iz Kluba Sadik Ahmetović predložio je da se danas zaduži Vijeće ministara da u roku od 30 dana u parlamentarnu  proceduru uputi Prijedlog zakona o jezicima u BiH kako bi se osiguralo da se bh. jezici konstitutivnih naroda jednako upotrebljavaju u cijeloj BiH da bi se izbjegla diskriminacija.

Zastupnik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emirć kao novu tačku dnevnog reda predložio je da se Vijeću ministara uputi zahtjev da za prvu narednu sjednicu izradi i dostavi na razmatranje Informaciju o aktivnostima vezanim za početka gradnje Pelješkog mosta.

- Znamo da smo usvojili Deklaraciju u ovom parlamentu i Vijeće ministara je preuzelo obavezu da informira Dom o izvršavanju obaveza, ali do danas ta obaveza nije izvršena - podvukao je Emrić.

Zastupnica Demokratske fronte (DF) Hanka Vajzović podržala je Emrićev prijedlog zatraživši jasne informacije o ovom pitanju šta je urađeno i sta je usaglašeno tvrdeći da su građani zbunjeni u vezi s ovom problematikom.

Zastupnica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević zatražila je da se s dnevnog reda današnje sjednice skine tačka o smjeni ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića (SDS) jer poslanici nisu dobili ni izvještaj Vijeća ministara. Pojasnila je da bi realizacija ove inicijative dovela do narušavanja Zakona o Vijeću ministara, a smjenu Mektića traže zastupnici SNSD-a i DNS-a zbog situacije s povećanim prilivom migranata u BiH.

Zastupnica DF-a Maja Gasal Vražalica podsjetila je da je Ustavnopravna komisija razmatrala inicijativu za ukidanje paušala, dodajući da je nakon dvije godine konačno usvojena na sjednici Komisije te je upitala zašto to nije predmet rasprave na današnjoj sjednici.

Da se sve tačke koje su prošle komisijsku fazu uvrste u današnji dnevni red sjednica zatražio je zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut pozivajući se i na odredbe Poslovnika.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije