open-navfaktor-logo
search
Uputili saopćenje
Zastupnicima HDZ-a apsurdno stavljanje Čavare na crnu listu SAD-a, za sve probleme krive "probošnjačke snage"
Klub zastupnika HDZ-a-HNS-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH smatra nevjerojatnim i apsurdnim objavljenu informaciju da je predsjednik Federacije BiH  Marinko Čavara (dopredsjednik HDZ-a) stavljen na crnu listu Ministarstva financija SAD-a, saopćeno je iz tog kluba.
08.06.2022. u 18:11
get url
text
Klub zastupnika HDZ-a

- Svi međunarodni predstavnici u BiH upoznati su sa stanjem i nemogućnosti formiranja nove izvršne vlasti nakon izbora 2018. godine, a sve to ima za posljedicu i neimenovanje sudija Ustavnog suda Federacije BiH, a razlog toga je nepostojanja političkog dogovora unutar Federaciji BiH. Klub HDZ BiH - HNS već duže vrijeme predlaže pokretanje svih formalno-pravnih i zakonskih procedura pri formiranju nove Vlade, koju SDA odbija, jer nema većinu u Klubu SDA, a kontinuirano radi pritisak na predsjednika Federacije BiH - ustvrdili su u saopćenju.

VEZANI TEKST - Skopljaković: HDZ od izbora 2018. blokira formiranje Vlade FBiH, a sada Čović drugima spočitava blokadu

Naveli su da "kvazi-državni odnosno bošnjački nacionalizam koji buja u proteklom periodu, te svakom prilikom daje do znanja kako želi stvoriti trenutno od FBiH, a dugoročno od BiH, isključivo državu bošnjačkog naroda, gdje Hrvat ne može biti direktor Federalne uprave policije, nije apsurd, već stvarna realnost bošnjačke politike i svjetonazora".

- Nepostojanje političkog dogovora u Federaciji BiH jest ključan faktor svih odnosa unutar FBiH, a iskreno političko protivljenje implemenatciji presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH dolazi samo od predstavnika većinskog bošnjačkog naroda. Unitarističke, tzv. probošnjačke političke snage u 2022. godini odbijaju sve dogovore o budućnosti i napretku ove zemlje i to uz prisustvo međunarodnih predstavnika na svim održanim sastancima.

Stoga legitimni predstavnici hrvatskog naroda u težnji za pravdom, demokracijom, suživotom, rade i provode politiku stabilnosti FBiH i BiH. Svaka politička aktivnost usmjerena u tom pravcu za dobrobit sva tri naroda i građana u BiH jeste borba i političko djelovanje usmjereno ka jačanju i poštivanju Washingtonskog i Daytonskog mirovnog sporazuma, na kojima se temelje Ustav FBiH i BiH - navode iz Kluba zastupnika.

Kažu da "vješta manipulacija da Hrvati nisu čuvari Daytona već rušitelji, što je stav probošnjačke politike pod plaštom borbe za građansku državu, dovodi do daljnjeg preglasavanja i majoriziranja Hrvata".

VEZANI TEKST - Detalji američkih sankcija Čavari: Potkopavao Dejtonski sporazum i funkcionalnost FBiH

- Krajnji cilj takve politike je potpuno preuzimanje zakonadavne i izvršne vlasti i izbacivanje Hrvata kao konstitutivnog naroda iz svih političkih procesa. Klub HDZ BIH – HNS-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH smatra kako predsjednik FBiH i zastupnik te politika koju zastupa i provodi jeste čuvar Ustava FBiH i BiH. Stoga će HDZ BiH – HNS i u budućnosti, kontinuirano, neumoljivo i snažno se zalagati za potpuno poštivanje Ustava, Daytonsku i Washingtonsku Bosnu i Hercegovinu, domovinu Hrvata kao konstitutivnog naroda, te se nećemo umoriti nego biti i ostati čuvari cjelovitosti i neovisnosti Bosne i Hercegovine. Svojom unitarističkom politikom Bošnjaci izravno štete svim konstitutivnim narodima i ostalima, te dovode u pitanje njihovu opstojnost koja izravno prijeti cijelovitosti i opstojnosti Bosne i Hercegovine - dodaju.

Istakl isu da stoje uz "hrvatskog političara Marinka Čavaru, predsjednika FBiH koji je istinski branitelj i zaštitnik Ustava FBiH i BiH te na izlobiranu Odluku o stavljanju njegovog imena pod sankcije i na crnu listu Ministarstva financsja SAD gledamo s velikim čuđenjem, nepovjerenjem, te isto definiramo kao jedan od najvećih političkih apsurda američke administracije".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.