open-navfaktor-logo
search
Omogućili sami sebi
Zastupnicima i ministrima u BPK isplaćena jednokratna novčana pomoć od 1.080 KM
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona na svojoj je sjednici 23. decembra donijela odluku o isplati jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 1.080 KM svim zaposlenim koji se finansiraju iz budžeta, ali iz odluke nije izuzela ni zastupnike ni ministre, što je tek sada postalo jasno.
29.12.2022. u 21:17
get url
text
Sjednica Skupštine BPK

Prema informacijama, pomoć je već isplaćena.

Donošenje odluke je uslijedilo odmah nakon što je taj dan Skupština Bosansko-podrinjskog kantona usvojila rebalans budžeta BPK za ovu godinu čime su i stvorene pretpostavke za isplatu ove jednokratne pomoći.

Na toj vanrednoj sjednici Skupštine BPK nisu usvojeni amandmani zastupnika SDA na rebalans budžeta kojim je traženo više novca za građane, socijalno ugrožene kategorije i demobilisane borce.

Odluka Vlade BPK o jednokratnoj pomoći

Zbog svega ovoga su reagirali iz Kluba zastupnika SDA u Skupštini BPK.

- Nadali smo se da u populističkim najavama aktualne većine i njihove Vlade postoji ipak minimum odgovornosti i empatije za građane. Nažalost nedavnim potezom Vlade BPK i skupštinske većine ipak se dokazalo suprotno.

Kako je građanima poznato, Klub SDA je na zadnjoj sjednici Skupštine nastojao kroz amandmane omogućiti da u rebalansu Budžeta BPK Goražde za 2022. godinu svoje mjesto nađu svi uposlenici institucija našeg kantona, ali prije svega građani sve tri lokalne zajednice, socijalno ugrožene kategorije i demobilisani borci.

Odnosno nastojali smo kroz povećanje transfera prema lokalnim zajednicama za 200.000 KM i povećanjem izdvajanja za podršku građanima za 490.000 KM osigurati ispunjenje opravdanih zahtjeva boraca i radnika te svima isplatiti naknadu od 1.080 KM koja bi ublažila posljedice inflacije – istakli su iz SDA.

Podsjetili su da su aktuelna Vlada BPK i skupštinska većina odbili sve njihove amandmane i apele.

- Nismo mogli ni slutiti da je ključni motiv odbijanja navedenih amandmana zapravo želja skupštinske većine da navedene naknade isplati na vlastite bankovne račune – naveli su iz Kluba zastupnika SDA.

VEZANI TEKST - Po 1.080 KM pomoći i onima koji su na budžetu FBiH, evo na koga se odnosi

Naglasili su da je Vlada BPK svojom Odlukom o isplati jednokratne novčane pomoći odlučila izmijeniti odluku Vlade Federacije BiH u dijelu koji zabranjuje isplatu izabranim i imenovanim zvaničnicima.

- Na taj su način "preko leđa" građana sebi isplatili jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1.080 KM. Tako su Vlada i skupštinska većina kroz uskraćivanje naknada našim borcima, uposlenicima lokalnih zajednica i socijalno ugroženim kategorijama, sebi osigurali pozamašan novogodišnji poklon.

Klub SDA u potpunosti osuđuje i odbacuje postupke aktualne većine, te istim poručujemo da će po presudi Ustavnog suda FBiH snositi svu odgovornost za ovakve destruktivne politike. Pozivamo sve političare vladajuće koalicione većine u BPK Goražde da prestanu donositi štetne odluke po građane BPK Goražde i podsjećamo ih da su dužni raditi u interesu građana a ne određenih interesnih grupa – stoji u reakciji iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.