Zastupnički dom BiH: Parlamentarci o kvaliteti dinja i magnetića

Objavljeno: 13.09.17 u 15:06 Autor: P. Z.

Zastupnici Parlamentarne skupštine BiH raspravljaju danas i o radu Agencije za nadzor nad tržištem u Bosni i Hercegovini.

Zastupnici podijeljeni oko rada Agencije FOTO: Arhiv
Zastupnici podijeljeni oko rada Agencije FOTO: Arhiv

Nakon što je direktor ove agencije Aleksandar Golijanin predstavio izvještaj o radu, zastupnici su krenuli ili u napad ili u odbranu. Zaim Backović iz BPS-a krenuo je u nabrajanje primjera koje je vidio po trgovinama i pijacama u Sarajevu i pitanja šta će ova agencija uraditi oko toga.

- Kako je moguće da u prodavnici imamo dinje u sanducima na kojima u jednoj deklaraciji piše da su iz BiH, a u drugoj nalijepljenoj ispod da su iz Turske? Kako je moguće imati bh. dinje iz Turske? Kako je moguće da možemo kupiti "sjenički sir" iz BiH? Kako je moguće da na paradajzu piše da je iz BiH, a uvezen je iz Hrvatske - naveo je, između ostalog Backović.

Posebne zamjerke je imao na činjenicu da su različite deklaracije u RS-u i FBiH navodeći primjer nekakvih "magnetića" koje je trgovac iz Istočnog Sarajeva kupio u Sarajevu pa zbog toga platio kaznu.

Reagirala je zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić koja je kazala da su inspekcije u nadležnosti entiteta i da "nema i neće biti prenosa nadležnosti s RS-a na državu BiH", a izvještaj Agencije je ocijenila katastrofalnim. Safer Demirović, zastupnik SDA, stao je u odbranu Agencija za nadzor nad tržištem u BiH, ocijenivši da ona, u okviru svojih nadležnosti, radi dobar posao.