open-navfaktor-logo
search
Burna rasprava
Zastupnički dom FBiH nije usvojio Prijedlog zakona o stečaju
Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon burne rasprave nije usvojen Prijedlog zakona o stečaju. Zastupnici su imali niz primjedbi. Elvir Karajbić je kazao da predloženi zakon ne donosi poboljšanje već ponovno neograničeno vrijeme za vođenje stečajnih postupaka.
19.02.2020. u 14:43
get url
text

- Javnost očekuje efikasan zakon o stečaju, i ključna su dva člana. To su član 18. i 76. U prvom članu ponovo imamo sistuaciju da je neograničen rok za vođenje stečaja, a što se tiče člana 76. stečajni upravnik ponovo može voditi neograničen broj stečajnih postupaka. Da li ovaj zakon pišu stečajni upravnici ili ga piše resorno ministarstvo? U prijedlogu treba da stoji da stečajni upravnik može voditi jedan, eventualno dva, stečajna postupka. A da stečajni postupak može trajati godinu, a u težim slučajevima najviše dvije godine - rekao je Karajbić.

Zastupnik Suad Kaknjo (SDA) je rekao da je veliki je značaj ovog zakona.

- Agonija stečajnih postupaka je trajala nekoliko godina. Naveo bih primjere Krivaje, Vitezita, Željezare Zenica. Zakon je obiman, izdvojio sam nekoliko značajki. Krenut ću u rikverc, član 76 je dosta jasan. Poznajem stečajnog upravnika koji je imao pet stečaja, i koji ima 72 godine. Treba imati kondiciju da se samo obiđu ta preduzeća. i treba stečajnog upravnika limitirati da vodi najviše dva stečajna postupka. Po meni uspjeh ovog zakona su promjene kod predstečajnog postupka u kojem smo do sada imali malverzacije. Ovim zakonom se skraćuje rok za definisanje razloga za otvaranje stečajnog procesa - rekao je Kaknjo

Eldin Vrače, samostalni zastupnik, rekao je da je u Federaciji BiH bilo stečaja koji su doživjeli punoljetnost.

Mujo Hasić (SDP) je rekao da se treba voditi računa o kompetencijama stečajnih upravnika.

- Nije dovoljno samo položiti za stečajnog upravnika. Na listi se nalazi dosta njih koji su bili poduzetnici, neuspješni direktori javnih preduzeća, svojih firmi. Kolike su njihove kompetencije kada nisu mogli spasiti svoju firmu? Imamo stečajne postupke koji traju i po 15 ili 20 godina. Sjetit ćemo se samo firme Fruteks Čelić za koju nije završen stečajni postupak - rekao je Hasić.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.