open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnički dom nije prihvatio izvještaje o radu RTV-a FBiH, traži imenovanje novih organa
Zastupnički dom Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici nije odobrio izvještaje o radu i poslovanju Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine (RTVFBiH) u 2018. i 2019. godini.
06.06.2022. u 17:52
get url
text
Zastupnički dom Parlamenta FBiH

Zastupnicima su uz ove izvještaje bili dostavljeni mišljenje, odnosno izvještaj nezavisnog revizora za navedena razdoblja.

U okviru ove tačke dnevnog reda, većinom glasova su odobrena dva zaključka od kojih je jedan predložio zastupnički klub HDZ-a, a drugi parlamentarna komisija za informisanje.

Prvim je Zastupnički dom zadužen da u narednih 15 dana pokrene proceduru za imenovanje organa RTV-a FBiH, a drugim su audio-vizuelni distributeri medijskih usluga pozvani da program javnih RTV servisa pozicioniraju među prvih devet kanala u njihovoj ponudi, a Regulatorna komisja za medije (RAK) da upotpuni regulativu u vezi s tim.

Tokom rasprave o izvještajima RTV-a FBiH, više zastupnika je problematiziralo poslovanje te medijske kuće; pojedinci su između ostalog kazali da se iz revizorskih mišljenja mogu iščitati brojne upitne radnje menadžmenta u kući u kojoj je generalnom direktoru, kao i Upravnom odboru, istekao mandat.

Jedna od takvih diskutantica, zastupnica Sanela Prašović Gadžo (SBB), njeno obraćanje je zaključila riječima da bi dugo mogla citirati ono što je sporno u izvještajima RTV-a FBiH, a što su utvrdili i revizori. Stoga je, naglašava ona, vrijeme za reakciju Parlamenta FBiH s ciljem da poslovanje bude ove medijske kuće bude vraćeno u zakonske okvire.

Izvještaje o navedenim periodima RTV-a FBiH zastupnicima je prezentirao izvršni direktor za finansije Džemal Vatrić te između ostalog kazao da uprkos teškom okruženje, kuća pozitivno posluje i da su 2018. i 2019. godine realizirani ciljevi vezani za programske obaveze i finansijsko poslovanje, što je RTV-u FBiH omogućilo zadržavanje pozicije među najuticajnijim medijima.

Po završetku ove tačke dnevnog reda, zastupnici nisu dali većinu glasova ni za izvještaj o poslovanju Sarajevoputeva d.d. Sarajevo u 2020. godini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.