open-navfaktor-logo
search
Sjednica u toku
Zastupnički dom za povećanje naknada ratnim vojnim invalidima
Zastupnički dom Fedralnog parlamenta prihvatio je na sjednici izmjene federalnog Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, koje nalažu povećanje naknada za tuđu njegu i pomoć ratnim vojnim invalidima kojima je u svakodnevnom životu, njega od druge osobe neophodna.  
21.12.2021. u 18:26
get url
text

Za korisnike prve grupe invaliditeta je predloženo povećanje naknada za 200 posto, druge za 140 posto, a treće za 100 posto.

Ovaj zakon predložili su zastupnici Stranke demokratske akcije, a da bi stupio na snagu, potrebno je da ga, kao i svaki drugi zakon, prihvati i Dom naroda.

Osim toga, Zastupnički dom Parlamenta FBiH prihvatio je većinom glasova na sjednici Prijedlog zakona o gasovodu Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska.

Predlagač zakona, Federalna vlada, obrazlaže da je "Južna interkonekcija ključna za održavanje sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom na području cijele FBiH, kao i za diversifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom". Ističe da je taj projekat jedan je od strateški najvažnijih u oblasti energetike u FBiH.

- Razlog za realizaciju ovog projekta nije samo činjenica da je Federacija BiH ovisna o samo jednom izvoru i pravcu snabdijevanja, već i u tome što postojeći gasovod, izgrađen 1979. godine, karakterišu zastarjelost te velika opterećenost tokom zimskih perioda kada je potrošnja gasa najveća – navedeno je iz Vlade.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.