open-navfaktor-logo
search
Migrantska kriza
Zastupnik Emrić: U USK teško da može biti gore, jedino da nam se ne desi epidemija zaraznih bolesti
Zastupnik Emrić napominje da postoje zakoni i usvojena strategija, ali da nadležne institucije i tijela ništa ne rade kako bi riješili migrantsku krizu u USK
01.07.2019. u 15:00
get url
text

Dok se čeka usaglašavanje zaključaka koji bi pomogli rješavanju migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu i cijeloj Bosni i Hercegovini, a koje su predložili zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, situacija sa migrantima samo se pogoršava.

To tvrdi i zastupnik iz USK Jasmin Emrić čiji zaključci na prošloj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nisu usvojeni, već su poslani na usaglašavanje Kolegiju Doma.

-U zaključcima sam tražio da se sve raspoložive policijske jedinice, odnosno policijski službenici stave u puni angažman čuvanja granica BiH kako bi se spriječio nelegalni ulazak migranata. Drugi se odnosio na izmjenu dijela akcijskog plana koji se odnosi na poboljšanje i unapređenje borbe protiv nezakonitih migracija. Kokretno, predložio sam da se uspostavi više prihvatnih centara uzduž aktuelne migrantske rute koja ide od istočne ka sjeverozapadnoj granici, da se teret ravnomjerno rasporedi na cijelom teritoriju BiH i da se vodi računa o paritetu broja prihvaćenih migranata. Na ovaj način tako je prepušteno da se migrantska kriza odvija na način da do sada nije bilo nikakve kontrole – navodi za Faktor Emrić, naglašavajući da je USK jedino pogođeno područje i jedina lokacija u BiH koja nosi cjelokupan teret migrantske krize, a situacija se samo pogoršava.

-Prevelik je broj migranata ovdje, USK ne može se nositi sa tom krizom – napominje.

Dodaje da je problem neuključivanje policije u sarajevskom, ali i drugim kantonima.

- Ministarstva unutrašnih poslova i policijske agencije nisu dostavile bilo kakav podatak u vezi s migrantskom krizom, o broju prekršajnih, krivičnih i drugih djela. Nema ni jednog podatka osim iz MUP-a USK. Ostali MUP-ovi ne rade ništa, ne provode zakone o azilu i o strancima. Ne može se desiti da bilo koja policijska agencija ne napravi akciju na Željezničkoj stanici u Sarajevu i spriječi  masovan dolazak migranata u USK. Jasno nam je o čemu se tu radi. Policijske agencije se ne uključuju u ovaj dio već su svi pustili da migranti slobodno dođu u USK jer im je želja da pređu u Hrvatsku i svi sjede skrštenih ruku. Gledaju kako se slobodno kreću, međutim ovo je prešlo svaku mjeru, ovdje se više ne radi o hiljadu-dvije migranata nego desecima hiljada migranata u USK, kreću se i po šumama, njivama, ilegalnim smještajima... Ako želimo pomoći sigurnosnoj i zdravstveno-epidemiološkoj situaciji u USK, onda moramo danas hitno djelovati i prekinuti ovu rutu – ističe Emrić.

Emrić: Niko, osim vlasti i policijskih agencija u USK, ne radi ništa kako bi riješili migrantsku krizu

Zastupnik napominje da postoje zakoni i usvojena strategija, ali da nadležne institucije i tijela ništa ne rade.

-Vijeće ministara 2016. godine usvojilo dokument u vezi s migrantskom tematikom za period 2016-2020. godina, formiran je i Operativni štab u koji su uključene sve agencije. Ima strategija i zakonodavni okvir, određena tijela koja se trebaju ovim baviti, ali oni ništa ne rade. Ovdje se radi o jednom općem neradu, sve se pustilo da se dešava samoorganizirano na način da se suosjećaju sa USK. Ne može biti opravdanje da nema kadra ili para za migrantsku krizu. Mi moramo naći finasijska sredstva, ako je problem u njima, a nije – žali se Emrić.

Iako je situacija sa migrantima u USK već izuzetno teška, Emrić upozorava da bi moglo biti i gora ukoliko se konačno ne poduzmu određene aktivnosti.

- Ovdje se već sve desilo, bili su požari u prihvatnim centrima, tuče, krivična djela svih vrsta, ubistva, pronađena ugljenisana tijela, utapanja, tako da ne znam i može li gore... Ali može se desiti i neka veća epidemiološka zaraza koja bi se mogla prenijeti na građane. Visoke temperature dolaze i visok je rizik za epidemiju koja bi izašla van ove kontrole i mogle bi biti daleko veće posljedice – navodi Emrić.

Zato se nada da će u drugom krugu glasanja njegovi zaključci biti usvojeni.

- Bilo je potrebno usaglašavanje zaključaka jer se radi o vrlo važnoj temi, a mi smo to nakon rasprave i učinili. Ja sam i predložio korekciju zaključaka kako bi oni bili u potpunosti usklađeni sa strategijom u oblasti migracija i azila da budu u operativno-tehničkom smislu provodivi. Ja sam ih pravovremeno dostavio i sekretaru i predsjedavajućoj Doma Borjani Krišto, ali ona nije dozvolila da se izjašnjavamo o toj korekciji, iako se ona odnosila samo na tehnički dio, a nikako na suštinu, te je na taj način doprinijela da oni ne budu usvojeni. Ali nadam se da će ovo proći i da ćemo dva nadležna tijela koja čine koordinacijsko tijelo za pitanje migracija i operativni štab natjerati da rade svoj dio posla. Njima u suštini i ne trebaju ovi zaključci jer oni već u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima trebaju da rade, ali moramo ih mi podsjećati – zaključio je Emrić.

VEZANI TEKSTZastupnici iz USK u Parlamentu: "Krajina nosi najveći teret. Dođite u Bihać da osjetite migrantsku krizu"

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.