open-navfaktor-logo
search
Zajednička sjednica
Zastupnik HDZ-a treći put pita za Martinu Mlinarević, spominjao Ivu Andrića i Nikolu Pašića
Državni zastupnici i delegati prvi put u ovom sazivu danas na sjednici postavljaju pitanja Vijeću ministara BiH, a tu priliku iskoristio je Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a BiH, ali da treći put pita kako je regulisan radno-pravni status ambasadorice BiH u Češkoj Republici Martine Mlinarević.
16.06.2021. u 13:27
get url
text
Zajednička sjednica

Kožul, koji je "priznao" da je negovo pitanje staro dvije godine, ponovio je da Mlinarević nema završen fakultet iako ambasador treba obavljati najsloženije poslove.

Ovaj put se dotakao perioda od prije stotinu godina, Ive Andrića i Nikole Pašića, dugogodišnjeg predsjednika vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, kojoj je postavljeno ovo pitanje, uz napomenu da joj je zadovoljstvo da može lično odgovoriti na pitanje na koje je odgovoreno dva puta, kazala je da Predsjedništvo BiH imenuje, postavlja, opoziva i razrješava ambasadore, a na prijedlog članova Predsjedništva BiH, a ne Ministarstvo vanjskih poslova (MVP).

VEZANI TEKST - Zastupnici i delegati PSBiH imaju za ministre više od 35 pitanja

Istakla je da je jedan od uvjeta, koje treba ispunjavati osoba da bi bila imenovana za ambasadora, da ima univerzitetsku diplomu ili da ima odgovarajući nivo obrazovanja i odgovarajuće stručno znanje i iskustvo.

- Pri tome nije definisano šta se podrazumijeva pod odgovarajućim nivoom obrazovanja – dodala je Turković.

Napomenula je da je Predsjedništvo 17. aprila 2019. godine imenovalo Mlinarević za ambasadoricu u Češkoj, a da je MVP u skladu sa Odlukom o postupku imenovanja zaključilo ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza sa Mlinarević.

Turković je istakla i da je MVP, upravo zbog Kožulovih pitanja, zatražilo mišljenja Upravnog inspektorata Ministarstva pravde BiH i Ureda za reviziju institucija BiH koji su konstatovali da Ministarstvo vanjskih poslova nije povrijedilo nijedan proceduralni propis.

Kožul je na ovo odgvorio da "ne postoji pravna akrobacija koja ovo imenovanje može svesti u okvire zakona", te je sve uporedio sa periodom od prije stotinu godina.

- Kada je u Kraljevini SHS stupio na snagu zakon o državnim službenicima, gdje visoku državničku službu može obavljati samo neko sa univerzitetom, Ivo Andrić je bio konzul, ali bez diplome. Andrić dobija otpust iz službe. Postignut je kompromis da ostane tu kao pisar. To je bilo prije 89 godina. Od tada smo trebali napredovati – rekao je Kožul.

Dotakao se i Nikole Pašića i izjave da "zakoni vrijede samo za neprijatelje, a ne naše ljude".

- Možemo parafrazirati, što nisu mogli Andrić i Pašić, to Turković, Komšić i Mlinarević mogu – dodao je Kožul.

Turković je ponovila kakva su mišljenja Ureda za reviziju i Upravnog inspektorata, te napomenula da je Mlinarević primljena u radni odnos prije početka njenog mandata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.