navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Filmska potjera

Zatečeni i agenti FBI-ja: Skočio u jezero, pod vodom bio 25 minuta, a onda izronio

Matthew Piercey (44) iz Kalifornije osumnjičen za finansijsku prevaru pokušao je izbjeći pravdu kada su ga agenti FBI-ja pokušali uhapsiti u ponedjeljak ujutro, ali se ispostavilo da američki prevarant ipak nije James Bond.

Objavljeno: 18.11.2020. u 16:57
get url
text

Bio je to pokušaj bijega dostojan scenarija slavnog Iana Fleminga kada je Piercey skočio u hladno jezero na podvodnom skuteru, piše BBC.

Zamalo spektakularan bijeg počeo je u ponedjeljak ujutro kada su ga agenti došli uhapsiti u Palo Cedro blizu Reddinga.

Piercey je uskočio u kamionet i tako je krenula potjera čiji su protagonisti dva puta sletjeli s ceste.

Na kraju se bjegunac zaustavio na obali jezera Shasta. Izvadio je uređaj iz vozila i uskočio u ledeno jezero uz pomoć skutera i pod vodom ostao čak 30 minuta, uz pomoć podvodnog uređaja.

Agenti su gledali mjehuriće na površini vode oko 25 minuta prije nego što je bjegunac izronio.

Ljekari su ga pregledali i utvrdili da ne pati od hipotermije.

Piercey je uhapšen nakon što su mu agenti donijeli suhu odjeću koju mu je supruga poslala.

Policija je kasnije utvrdila da model skutera koji je koristio, Yamaha 350Li, može dosegnuti brzinu od šest i po km/h pod vodom i zaroniti 30 metara ispod površine.

Morski skuteri su podvodna vozila koji mogu povući osobu koja nosi opremu za ronjenje.

Korišteni su za podvodnu bitku u Bond filmu iz 1965. godine Operacija Grom (Thunderball), a koristile su ih vojske iz cijelog svijeta.

- Nikad ne znate šta nekome prolazi kroz glavu kada ih progoni FBI, kaže advokat Josh Kons koji zastupa nekoliko žrtava navodne piramidalne prevare.

Prema optužbi, bjegunac i njegov poslovni partner Kenneth Winton namamili su investitore da ulože 35 miliona dolara u njihove kompanije, Family Wealth Legacy i Zolla, kako bi plaćali lične troškove, a ostalo im je malo likvidne imovine koju su mogli vratiti klijentima.

Matthew Piercey koristio je poznanstva u istaknutoj megacrkvi u Reddingu kako bi iskoristio vjernike i namamio ih u svoju mrežu prevara.