Ministri nadležni za poljoprivredu razgovarali su o jačanju saradnje i razvoju poljoprivrede ruralnih područja u regionu Jugoistočne Evrope kao i o perspektivama poljoprivrede u kontekstu procesa integracije zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju.

Ministar Šarović zatražio je zauzimanje zajedničkog stava predstavnika Evropske komisije i zemalja Jugoistočne Evrope o odluci kosovskih vlasti, kojim je uveden dodatni porez  od 10 posto na robu iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Šarović je osudio spornu  odluku i zatražio povlačenje jednostranih poteza kosovskih vlasti, koji, kako je naglasio, problematizuju poziciju bilo koje od CEFTA strana i koji, u suštini, znače vraćanje na stanje trgovine prije uspostavljanja regionalnog tržišta slobodne trgovine.

- Ovakva jednostrana odluka predstavlja najgrublji udar na osnovne principe na kojima počiva CEFTA sporazum. Za očekivati je da će ovo pitanje ozbiljno eskalirati u vremenu pred nama - istakao je ministar.

Tokom ministarskog sastanka, ministar Šarović je imao više bilateralnih razgovora sa predstavnicima Evropske komisije i ministara zemalja Jugoistočne Evrope, a sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore Milutinom Simovićem potpisan je  Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede između  Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Organizator i domaćin dvanaestog godišnjeg radnog sastanka ministara nadležnih za poljoprivredu zemalja Jugoistočne Evrope je Ministarstvo poljoprivrede Republike Makedonije  u saradnji sa Stalnom radnom grupom za regionalni ruralni razvoj (SWG) Jugoistočne Evrope.