open-navfaktor-logo
search
Disciplinski tužilac
Zatražene sankcije za Špoljarića zbog neprimjerene komunikacije sa saradnicama
Disciplinski tužilac zatražio je u završnim riječima da suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimiru Špoljariću bude izrečena odgovarajuća mjera zbog ponašanja u i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije, dok je Odbrana ustvrdila da tuženi nije odgovoran za prekršaj koji mu je stavljen na teret.
19.03.2021. u 16:15
get url
text

Alena Kurspahić Nadarević, glavni disciplinski tužilac, podsjetila je da Ured disciplinskog tužioca tereti Špoljarića da je od januara do kraja jula 2019. u kancelariju jedne upolesnice donio dvije šolje sa njenom fotografijom koja se nalazila na internet stranici Suda i pisao poruke u njen rokovnik, dok je preko upolesnika na automobil druge uposlenice ostavio naljepnice "beba u autu" i na ključeve zakačio privjeske na kojima je pisalo: "tražim momka".

Disciplinska tužiteljica je citirala izjavu jedne od svjedokinja da se zbog njenih fotografija na šoljama "osjećala uvrijeđeno, poniženo, kao da tuženi želi nešto da aludira", dok je pisanjem u njen rokovnik "zadirao u privatne stvari".

Za drugu svjedokinju Kurspahić Nadarević je rekla da je izjavila da je naljepnicu "shvatila kao šalu", ali i da "tu nije trebalo da stoji".

- Tuženi je bio svjestan nepristojnosti svoje komunikacije - navela je Kurspahić Nadarević.

Svjedokinje, kako je rekla disciplinska tužiteljica, su službenici kojima je tuženi nadređeni, dok je jedna od njih izjavila da se uopšte sa Špoljarićem nije pretjerano družila.

- Nesporno je da je ispoljio neprimjerenu komunikaciju, zbivanjem šale sa uposlenicama. Takvoj komunikaciji nije mjesto u jednoj pravosudnoj instituciji, nije primjereno ponašanju predsjednika suda - kazala je Kurspahić Nadarević, te zatražila od Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da kod Špoljarića utvrdi odgovornost za počinjeni prekršaj i izrekne mu odgovarajuću sankciju.

Špoljarićev pravni zastupnik Senad Pizović je rekao kako u svakom sudu i tužilaštvu postoji nekoliko sudija i tužilaca koji su u dobrim odnosima i da je takva priroda posla, kao i da je svjedokinja objasnila kako je došlo do stavljanja naljepnica na njen automobil.

- Sudija Špoljarić je to radio sa svojim najbližim krugom saradnika, nije sad hodao po sudu i zbijao šale. Suština je da se šali sa najbližim saranicima - naveo je Pizović.

On se osvrnuo na nelogičnost iskaza jedne od svjedokinja, jer je osam drugih svjedoka, prema njegovim riječima, govorilo suprotno, a među kojima su sudije, stručni saradnici i privrednici, te da od početka, prema njegovim riječima, tvrdi je motiv oduzimanje ovlasti.

Svjedokinja, kako nastavlja Pizović, kaže da trpi radnje od januara 2019. i u septembru te godine podnosi prijavu, a prije toga "redovno pije kafe sa tuženim, ide na njegovo polaganje zakletve i kupuju mu knjigu kao poklon", te da je u tom trenutku bila Špoljarićev najbliži saradnik.

- Tuženi nije sporio nijednu radnju, one se jesu desile, ali je bitno pod kojima okolnostima su se desile - rekao je Pizović i dodao je je jedini mogući zaključak na kraju da tuženi nije odgovoran za prekršaj koji mu je stavljen na teret.

Protiv Špoljarića je u Sudu BiH u toku postupak po optužnici Državnog tužilaštva koja ga tereti da je kontinuirano od decembra 2018. do polovine 2019. seksualno uznemiravao uposlenicu Kantonalnog suda u Sarajevu.

Disciplinska komisija VSTV-a će odluku donijeti naknadno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.