open-navfaktor-logo
search
Parlamentarni izbori
Zatvorena birališta na Kosovu, privedeno 20 osoba
Tužioci na terenu su uočili 16 slučajeva kršenja izbornih pravila i s tim u vezi privedeno je 20 osoba
06.10.2019. u 19:38
get url
text

Zatvorena su birališta na Kosovu na kojima su građani glasali na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Biračka mjesta su bila otvorena od 7 do 19 sati u 38 kosovskih općina. Glasalo se u 895 biračkih centara s ukupno 2.547 biračkih mjesta, a pravo glasa imalo je oko 1,9 miliona birača.

Izlaznost do 15 sati je bila nešto veća od 29 posto. Najnovije informacijama o izlaznosti Centralna izborna komisija objavit će na konferenciji za novinare zakazanoj za 19.30 sati.

Državno tužilaštvo Kosova saopćilo je da je u toku izbornog procesa zadržano 20 osoba. Tužioci na terenu su uočili 16 slučajeva kršenja izbornih pravila i s tim u vezi privedeno je 20 osoba. Riječ je o zloupotrebi prava glasa, ometanju izbornog glasanja, ugrožavanju tajnosti glasanja, uništavanje glasačkih dokumenata, sprečavanje vršenja prava glasanja.

Na ovim izborima prema odluci Centralne izborne komisije glasalo se samo s važećim kosovskim dokumentima, dok je ranije bilo moguće glasanje i sa srpskim dokumentima.

Na izborima se nadmetalo 25 političkih subjekata, od kojih su četiri koalicije, 20 političkih partija i jedan nezavisni kandidat.

Ovi parlamentarni izbori su sedmi po redu nakon rata na Kosovu 1999. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.