open-navfaktor-logo
search
Zbog epidemije
Zatvoreni ste sa djecom na 14 dana kod kuće: Stručnjaci savjetuju kako organizirati to vrijeme
Zbog epidemije koju je izazvao koronavirus, veliki broj djece i roditelja bit će prisiljeni narednih 14 dana provoditi uglavnom kod kuće. Na samu pomisao na to mnogi se pitaju – kako će izdržati!?
16.03.2020. u 15:29
get url
text

Stručnjaci ističu kako se roditelji to pitaju sa dobrim razlogom, jer djeca ne reagiraju najbolje kada duže vrijeme moraju boraviti u zatvorenom prostoru.

Mališani imaju potrebu kretati se, trčati, skakati, istraživati, preispitivati svoje sposobnosti.

Zbog toga evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da lakše prebrodite ovo vanredno stanje:

Nutricionisti preporučuju - bez slatkiša

Vodite računa da djeca ne jedu previše slatkiša i gotove hrane, jer su puni šećera, raznih aditiva i boja koji izazivaju hiperaktivnost, poremećaje pažnje i negativne promjene u ponašanju.

Psiholozi skreću pažnju - manje televizora

Ograničite korištenje malih ekrana. Škola će se održavati online i putem televizora. Iskoristite tu priliku i ukažite im na edukativnu stranu malih ekrana. Video - igre i gledanje zabavnog sadržaja nemojte zabranjivati, nego ga ograničite ako je moguće na oko sat vremena na dan (koristite alarm kako bi im označili kraj). Sve što traje duže, previše stimulira djecu i teže ih je odvratiti od ekrana.

Uostalom nakon gledanja televizora djeca vrlo često postaju hiperaktivnija i razdražljivija. Mališani bi obično trebali provesti onoliko vremena na otvorenom koliko su provela pred ekranima kako bi se neutralizirao negativni učinak i omogućilo im da izbace višak energije i adrenalina.

Ako neće imati tu priliku ovih dana, to znači da će svoju energiju izbacivati u četiri zida, a znamo da to baš nije najbolje rješenje.

Prijedlog za mame i tate – napravite im raspored

Napravite raspored kako bi djeca znala šta ih očekuje tokom dana i koje su im obaveze. Zajedno se dogovorite oko toga. Preusmjerite odgovornost oko dogovora i obaveza na dijete. Ono će ih tada puno lakše preuzeti i obaviti. Djeca vrlo ozbiljno shvataju dogovore i nastoje obaviti ono na što su se obavezala.

Roditelji - posvetite vrijeme svojim mališanima

Svaki dan osigurajte porodično posebno vrijeme. To je vrijeme bez malih ekrana. Tokom dan, mnogima je pažnja raštrkana na sve strane i ne stignu se istinski posvetiti djeci, a ona to itekako osjete i zbog toga često imaju ispade bijesa, krše granice ili protestiraju. Aktivnosti za vrijeme posebnog vremena mogu biti igranje društvenih igara, zajedničko kuhanje, pričanje priča, čitanje knjiga, zajedničko vježbanje...

Kućanski zadaci

Podijelite djeci kućanske zadatke. Neka urade one koji su uskladu sa njihovim mogućnostima. Također se dogovorite oko toga. Puno prije i lakše će odraditi ono što sami izaberu, nego što im neko nametne.
Iako to često neće biti najbolje obavljeno, suzdržite se od toga da nakon djeteta idete popravljati učinjeno. Tada mu samo šaljete poruku da nije dovoljno sposobno i da bolje sve prepusti vama.

Neka budu vaši učitelji i neka vam objašnjavaju ono što uče. Pravite se da ne znate ili baš ne razumijete ono što uče. Djeca vole tumačiti starijima šta znaju i pokazivati svoje znanje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.