open-navfaktor-logo
search
Na potezu Općina
Zauzete prostorije gdje je trebala biti spomen-soba ubijenoj djeci Sarajeva
Roditelji ubijene djece nemaju vremena čekati da se završi sudski spor koji se može i otegnuti, pa bi dobro bilo da nam Općina Centar ponudi neki drugi prostor, predlaže Grabovica
15.11.2018. u 09:22
get url
text
Spomenik ubijenoj djeci
Spomenik ubijenoj djeci

Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 se obratilo Općini Centar Sarajevo sa molbom da im se ustupi prostor u ulici Džidžikovac 3 za spomen-sobu.

- U spomen-sobi izložili bi predmete i eksponate u znak sjećanja na ubijenu mladost Sarajeva. Planirali smo da spomen-soba bude blizu  spomen-obilježja ubijenoj djeci, kako bi posjetioci na jednom mjestu mogli steći uvid u razmjere zločina počinjenog nad djecom – kazao nam je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja.

- Međutim, prostor koji je tražilo Udruženje je zauzet i ne možemo početi sa realizacijom projekta, pa očekujemo da problem riješi Općina Centar - dodaje Grabovica.

U Općini Centar kazali su nam da će problem riješiti.

Ove prostorije su zauzete, pa je načelnik Nedžad Ajnadžić sa nadležnim općinskim službama pokrenuo proceduru da se zauzeti prostor vrati u prvobitno stanje, a zatim bi se napravila spomen-soba. U slučaju nemogućnosti rješenja ove situacije mirnim putem, Općina će na sudu tražiti povrat prostora, odgovorili su iz Općine Centar.

Grabovica nam je rekao da vjeruje u napore Općine Centar da im osigura prostorije za spomen-sobu, ali nema više vremena za čekanje.

- Poznato je koliko se kod nas može otegnuti sudski postupak, a nama se žuri da spomen-sobu što prije napravimo. Prolaze godine. Roditelji ubijene djece stare, a već ima slučajeva da su od ubijenog djeteta oba roditelja preminula. Strahujemo da nećemo moći doći do eksponata i predmeta koja su koristila ubijena djeca. Možda bi bolje bilo da nam ponude na istoj lokaciji neke druge prostorije – predlaže Grabovica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.