Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS: Građani se žale na bolove u prsima i povišen pritisak

Objavljeno: 19.04.17 u 14:13

Vremenske neprilike i snijeg koji je pao u našoj zemlji odrazili su se i na zdravlje ljudi. Naglu promjenu, kako je kazala dr. Zakira Pašić, specijalist urgentne medicine u Zavod za hitnu medicinsku pomoću u Sarajevu, osjetile su i zdrave osobe.

Vremenske neprilike odrazile su se na zdravlje ljudi
Vremenske neprilike odrazile su se na zdravlje ljudi

– Javljaju nam se i zdravi i bolesni. Prvi osjećaju neraspoloženje, vrtoglavicu, nesanicu, glavobolju. Bolesnici, među kojima prednjače oni sa kardiovaskularnim, hroničnim opstruktivnim tegobama i problemima sa zglobovima, najčešće se žale na oscilacije pritiska (najčešće povišen pritisak), vrtoglavicu, bolove u prsima, što je uzrok skupljanja krvnih sudova, jer poznato nam je da srce ne voli hladnoću – kazala je Pašić za Coolstyle.

Naglasila je da i pored klizavih trotoara nisu imali pacijenata sa lomovima ekstremiteta.

Kako bi što bezbolnije podnijeli ovako drastičnu vremensku promjenu, dr. Pašić je hroničnim bolesnicima preporučila da što manje izlaze te da redovno uzimaju propisanu terapiju.

– Važno je povesti računa o pravilnoj prehrani, a to znači unositi dovoljne količine vitamina i minerala kojima obiluju voće i povrće. Priuštite sebi dovoljno sna, dakle osam sati tokom 24 sata, i oblačite se shodno vanjskoj temperaturi – poručila je Pašić.