open-navfaktor-logo
search
Problemi u najavi
Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH: Ako nas ZZO izuzme iz finansiranja, nećemo moći pružati usluge za KS
Ako Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo izuzme Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH iz finansijskog plana za 2022. godinu, kako je to navedeno u aktu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, bit će onemogućeno pružanje usluga za potrebe Kantona Sarajevo, istaknuto je iz tog zavoda.
08.02.2022. u 09:15
get url
text

Povodom akta Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo u vezi sa statusom i finansiranjem BiH za 2022. godinu, iz Zavoda su naglasili da ZZO ne finansira Zavod u cijelosti, kako je to izneseno u javnosti, već usluge za potrebe osiguranika Kantona Sarajevo.

- Takav način finansiranja je jedan od Zakonom predviđenih izvora finansiranja. Zavod je najstarija i jedina samostalna institucija u oblasti transfuzijske medicine u FBiH. Na području Kantona Sarajevo je i jedina ustanova koja se bavi prikupljanjem i preradom krvi, kao lijeka - naglasili su.

Kada je riječ o uslugama iz transfuzijske djelatnosti, skrenuli su pažnju da su krv i krvni sastojci esencijalni za brojne bolničke usluge, a posebno hirurške programe.

- Ukoliko dođe do prekida pružanja ovih usluga, potpuno je jasno koliko ozbiljne posljedice to može da ima na cijeli sistem pružanja zdravstvenih usluga u Kantonu Sarajevo - saopćeno je iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.