Završen projekat vrijedan 25 miliona eura: Kako se riješiti mulja iz prečistača u Butilama

Objavljeno: 17.07.17 u 14:12

Projekt za tretman otpadnih voda u Sarajevu vrijedan više od 25 miliona eura okončan je u maju ove godine, finansiran je nepovratnim  sredstvima EU kroz IPA fondove u vrijednosti od 13 miliona eura, sredstvima zajma Svjetske banke i sredstvima budžeta Kantona Sarajevo.

O završetku implementacije Projekta za tretman otpadnih voda u Sarajevu, odnosno ponovnom stavljanju u funkciju prečistača u Butilama, njegovoj ocjeni i pitanjima njegovog daljnjeg finansiranja, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, te ministri prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić, komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić i finansija Jasmin Halebić razgovarali s Timom misije Svjetske banke, kao jednim od finansijera ovog projekta.

Saradnju s predstavnicima vlasti i komunalnim preduzećem VIK, Iyan Rammal i Alexander Danilenko, iz Tima Svjetske banke, ocjenjuju kao dobru i djelotvornu te podsjećaju da je sada, nakon ulaganja, potrebno uspostaviti strukturno rješenje adekvatnog održavanja ovog postrojenja.

Kako su naglasili premijer Konaković i ministri, odgovor na ovo pitanje će se tražiti kroz sveobuhvatno rješavanje pitanja vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo.

- Od 75 posto gubitaka u vodosnabdijevanju procjenjujemo da barem jednu trećinu od toga generiraju milionske krađe kroz nelegalne priključke na vodovodnoj mreži. S rješavanjem tog problema, uz opsežne radove na samoj mreži, stabilizaciju stanja očekujemo sredinom naredne godine. Tek tada možemo razmišljati o ekonomskom pristupu u radu Vodovoda, o modelima tarifiranja, cijeni odvodnje otpadnih voda i slično - istakao je Konaković.

Pitanja još neuklonjene stare opreme i željeza s ovog lokaliteta kao i dugoročnog odlaganja i zbrinjavanja mulja ostaju i dalje otvorena. Obje strane iskazale su interes i spremnost da nastave saradnju u rješavanju tretiranja mulja i mogućnosti njegovog korištenja. Takođe, iz Tima Svjetske banke iskazali su spremnost i za uključivanje u tretiranje procjednih voda na deponiji Smiljevići kao i upravljanje čvrstim otpadom.

- Projekt prečistača na Butilama utiče ne samo na kvalitet života ovdje nego i regiona. Mi ćemo učiniti sve da osiguramo njegovo nesmetano funkcionisanje, a u Svjetskoj banci, s kojom uspješno sarađujemo i na drugim projektima, vidimo dugoročnog partnera, poručio je Konaković s današnjeg sastanka sa Timom misije Svjetske banke, saopćeno je iz Press službe KS.