open-navfaktor-logo
search
Zabrđe kod Sarajeva
Završena ekshumacija: Još se ne zna da li su radnici naišli na staro mezarje ili na žrtve proteklog rata
U sarajevskoj ulici Avde Palića, naselje Zabrđe, završena je ekshumacija posmrtnih ostataka koji su u petak pronađeni na ovom lokalitetu, a nakon što su radovi na proširenju lokalne ceste nastavljeni.
12.04.2021. u 14:00
get url
text

U četvrtak je na istom mjestu obavljena ekshumacija posmrtnih ostataka za koje se sumnja da pripadaju najmanje dvjema žrtvama proteklog rata.

Nakon ekshumacije dinamika izvođenja radova je izmijenjena ali nakon novog pronalaska više posmrtnih ostataka oni su nanovo obustavljeni, a lokacija je osigurana do ekshumacije.

Kako je Faktoru kazala glasnogovornica Instituta za nestale BiH Emza fazlić, ekshumirani su posmrtni ostaci najamanje dvije osobe.

Posmrtni ostaci bit će prebačeni u prostorije JKP "Sveti Marko" radi sudsko-medicinske obrade te izuzimanja koštanih uzoraka i utvrđivanja identiteta žrtava putem DNK analize. Slijedi forenzicka obrada kako bi se uzvrdilo da li posmrtni ostaci potiču iz prethodnog rata ili se pak radi o starijim kostima.

U međuvremenu se došlo do određenih informacija da se nekad na ovom lokalitetu nalazilo mezarje, te da bi se moglo raditi o starijim posmrtnim ostacima. U prilog tome govori i činjenica da nisu pronađeni niti odjeća niti bilo kakvi predmeti na osnovu kojih bi se zaključilo da se radi o grobnici.

Nezvanično saznajemo da postoje općinski zapisi o tome da se tu nekada nalazilo muslimansko mezarje, te da se najvjerovatnije radi o starim kostima.

Ipak, tačne informacije o starosti i porijeklu posmrtnih ostataka, bit će poznate nakon što budu završena potrebna vještačenja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.