open-navfaktor-logo
search
Žrtva agresije
Završena ekshumacija u Doboju: Kopajući mezar pronašli skelet, žrtva bila vezana kablom
Završena je ekshumacija na mjesnom groblju koje se nalazi u dobojskom prigradskom naselju Miljkovac, a nakon što su prije nekoliko dana lokalni radnici, kopajući mezar preminuloj ženi, naišli na posmrtne ostatke najmanje jedne osobe.
07.05.2021. u 12:17
get url
text

Kako je saopćio Institut za nestale BiH, radovi na pripremi mezara su obustavljeni, nadležni organi su obaviješteni, te je danas obavljena ekshumacija na ovom lokalitetu.

- Pronađeni posmrtni ostaci će biti prebačeni u kosturnicu u Odžaku radi kriminalističko – tehničke i sudsko medicinske obrade kao i izuzimanja koštanih uzoraka radi DNK analize i utvrđivanja identiteta žrtve. Ekshumaciji osim istražitelja Instituta za nestale osobe BiH i predstavnika Tužilaštva BiH prisustvovali su i patolog, predstavnik Međunarodne komisije za nestale osobe te pripadnici dobojske policije - navela je glasnogovornica Instituta za nestale Emza Fazlić.

Ekshumacija je obavljena po naredbi Suda BiH i pod rukovodstvom Tužilaštva BiH.

Prema nezvaničnim informacijama Faktora, pretpostavlja se da bi se moglo raditi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti ubijenoj na ovom području na početku agresije.

Kako saznajemo od mještana, radnici koji su kopali mezar pored skeletnih ostataka pronašli su kabl, odnosno žicu, koja se pružala od nogu do glave žrtve.

{$galerijaFotografija}

Pretpostavlja se da je žrtva bila vezana ovim kablom. Međutim, zasad nije moguće reći da li je žrtva vezana prije ili nakon smrti. Prema preliminarnom pregledu, pretpostavlja se da je žica, odnosno kabl, korišten kako bi se tijelo nakon smrti prenijelo do grobnice.

Postojale su određene informacije da bi se na ovom lokalitetu mogla nalaziti i masovna grobnica, budući da se na ovom području traga za većim brojem osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Zasad, međutim, ove informacije nisu potvrđene.

Ekshumacija Miljkovci, Doboj, 07.05.2021.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.